Mejla

Johanna Frändén

Johanna Frändén: Ronaldo flyger i regn och går på vatten

Publicerad:
Uppdaterad:

Juventus stångades mot demoner och tragedier med en försvarsideolog vars ord ekar allt tommare i Europaspelet.
Cristiano Ronaldo flyger fram i regn och går på vatten i samma turnering. Det enda beklagliga med hans verk är att inga lovord längre lyckas sticka ut i hyllningskören.

Inför matchen bredde Giorgio Chiellini ut sig i en intervju med spanska El Mundo, där han pratade om fotbollsekonomi, sportens utveckling och försvarsspelets estetiska lockelse. Som försvarare – i dubbel bemärkelse – av den sista generationens italienska kulturbärande backar har han en hel del intressant att säga.
– Problemet är att om man försvarar bra nio gånger av tio blir man ändå ansvarig för en tragedi, filosoferade Chiellini, som har en examen i idrottsekonomi och ett fotbollsintellekt utöver det vanliga (låt vara att konkurrensen inte ger skrämselhicka).

Bara början på Ronaldos show

I kväll var olyckan framme efter mindre än tre minuter. På en boll från Isco dundrade Cristiano Ronaldo och Karim Benzema fram mot samma boll i straffområdet, medan Andrea Barzagli och kamrat Chiellini desperat försökte reda ut vem de skulle markera. Ingen tog Ronaldos högerfot som vrickade in ledningsmålet med en vacker utsida. 0–1. Tragedin hade bara börjat.
Det finns inte så mycket att säga om Christiano Ronaldos Champions League-mål längre. Om de första 100 förtjänade en delhyllning har han därefter blivit ett nästan irriterande rytmiskt räkneverk. 118. Vilka adjektiv är laddade nog att beskriva den bedriften och framför allt: var ska det sluta?
Inte där i alla fall, det skulle vi bli varse någon timme senare. Giorgio Chiellini allra

Foto: AFP

mest.
Real Madrid tuggade vidare, med sin lättfotade finfotboll i fulvädret i Turin där det regnade nonstop sedan flera timmar. Juventus var på sin vakt och fick sina utjämningslägen men både Gonzalo Higuaín och Paulo Dybala saknade den sista finjusteringen i tillslagsfötterna. När Chiellini själv fick ett läge på skallen i slutet av första halvlek förvaltade han det förbluffande klumpigt.
De dubbla straffsituationerna i slutminuterna gjorde Juventus spelare fly förbannade och vid var och en sett för sig var det helt legitimt att inte blåsa straff av domaren Çakir.
Det betydde inte att det inte var lite synd om Juventus, som slet med vad de hade och inte var många centimeter från att kvittera. När Toni Kroos jätteskott i Gianluigi Buffons ribba klingat ut, några sekunder före halvtidsvilan, var åtminstone kampen om otursmarginalerna utjämnad.

Tog fajt mot demonerna på nytt

Juventus gick en match mot förra årets finaldemoner och med det piemontesiska regnet.
Real Madrid behövde inte kämpa så värst mycket alls. De befinner sig mitt i en stigande formkurva som fick fart efter utslagningen av Paris Saint-Germain för några veckor sedan. Grundspelet och Cristiano Ronaldo hade de sedan tidigare.
Bland många imponerande saker med portugisens framfart är hur lätt han har att anpassa sig efter vilka offensiva medspelare som helst. Eller anpassa sig förresten, Cristiano Ronaldo bryr sig inte om att Gareth Bale är evighetsskadad och Karim Benzema befinner sig i anonymitetens träskmarker. Han spelar fotboll på samma sätt alldeles oavsett vem som står för hovleveranserna. Det är som att resten av lagkamraterna inte riktigt finns. På det bra sättet.

Perfekta målet blev spiken i kistan

Juventus hade förstås inte gett upp i andra halvlek. De grovjobbade sig vidare in i den blöta turinkvällen och letade olika uppspelsvägar när Real Madrid gjorde slut på det roliga. Eller Real Madrid förresten, det var förstås Cristiano Ronaldo som gjorde det också.
Efter ett kaotiskt anfall, där Buffon tvingades spela mittback mot just Ronaldo för att täcka upp för en hela havet stormar-situation i eget straffområde, hamnade Real Madrid i en snabb andravåg. Ronaldo var kvar i straffområdet när Dani Carvajal slog in bollen från högerkanten. Den hade ingen tydlig adress, men Cristiano Ronaldo hade ett tydligt högerben att skicka upp i en akrobatisk cykelspark och Gianluigi Buffon kunde bara titta på när ännu ett Champions League-äventyr av allt att döma gick om intet för Serie A-giganterna. Man får leta länge bland de 119 målen för att hitta ett vackrare. Några minuter senare fick Marcelo sista foten på ett Real Madrid-anfall, mot ett Juventus-försvar som inte längre kan aspirera på att vara ett av världens bästa.
Förra årets Champions League-final slutade med en tremålsseger för Real Madrid, men Giorgio Chiellini vägrar bära med sig bara dåliga minnen.
– Att förlora finaler är smärtsamt förstås, men att spela dem är positivt. Man måste förlora mycket för att vinna, filosoferade han inför kvällens match.
Vi får hoppas att det blir Dottore Chiellini som sköter nedsnacket i omklädningsrummet i kväll.
Juventus spelare kommer sitta där, frusna, ledsna och avklädda in på det allra intimaste.

✓ Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Av:

Publicerad:

LÄS VIDARE