Kindberg: Det är skamligt

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

HÄRNÖSAND. Efter att ha förhörts av Ekobrottsmyndighetens åklagare i åtta timmar mötte Daniel Kindberg pressen.

Och svarade på frågor i en kvart till.

– Klart det är en form av nepotism, säger Kindberg om upplägget som gett Östersunds FK pengar.

Det sista som hände i rättssal ett under rättegångsdag sju i Ångermanlands tingsrätt var att advokat Olle Kullinger och Daniel Kindberg resonerade inför rätten kring att det egentligen inte är så stor skillnad på åklagarsidans påståenden och försvarets svar.

Det handlar om ett upplägg för att dra in pengar till Östersunds FK, men det är inget olagligt upplägg enligt försvaret.

– Nä, eftersom alla jobb är utförda, sa Daniel Kindberg och advokat Kullinger nickade instämmande.

Dessförinnan hade Kindberg hörts av åklagare i åtta timmar inklusive pauser, och när han kom ut tog han sig direkt an ett för dagen större pressuppbåd än tidigare.

– Lite trött är jag. Man är ganska fokuserad där inne. Det var en ny upplevelse och en ny erfarenhet. Jag tycker det kändes okej, säger Daniel Kindberg.

Framför allt tyckte Kindberg att det var viktigt att han fick beskriva för åklagaren ”hur det här har gått till i verkligheten”.

– Så att han förstår hur det går till när man beställer jobb, vilka omloppstider det är. Åklagarens tes har byggt på något helt annat. Nu förstår han, hoppas jag, hur den här omloppstiden är och hur det fungerar.

”Mer pang för pengarna”

På slutet erkände ni att det är ett upplägg för att fixa pengar till ÖFK, men att det inte är brottsligt – är det så man ska tolka det?

– Nja, man ska inte tolka det som att det är något konstigt med upplägget. Upplägget är som det är i hela idrotts-Sverige: det är klart det är en form av nepotism där man ger de man känner jobb. Det kan vara känsligt, men det innebär inte att det är något felaktigt, säger Kindberg och tillägger att det handlar om att ”få mer pang för pengarna”.

När Daniel Kindberg hördes av åklagarsidan fick han frågor om en handskriven lapp som hittats på hans kontor där det står skrivet ”fördelning luft”. Något som kopplats ihop med att målet handlar om misstänkta luftfakturor för arbeten som inte varit utförda i syfte att dra in pengar till ÖFK.

Inför rätten svarade Kindberg att han ifrågasatte att det var hans handstil. Han kände igen stilen på ”luft”, men inte på ”fördelning”.

– Det är inte jag som skrivit en del som är på anteckningarna, upprepar Kindberg till medierna utanför rättssalen.

”Fördelning luft”

Skrev du ”fördelning luft”?

– Jag tror inte att jag skrivit hela det uttrycket, säger Kindberg och menar att sättet lappen dök upp på hans kontor först efter polisens husrannsakan är ”mystiskt, skumt och fel”.

– Poliser kan inte undgå att hitta ett A3-papper i ett rum där inga papper finns, utan papper bara finns bakom en hurts. Det förefaller osannolikt, de där papperna har inte varit där.

Är ”fördelning luft” fabricerat i efterhand, är det vad du menar?

– Det vet jag inte. Det kan jag inte säga. Det får andra svara på, säger Daniel Kindberg.

Åklagaren Niklas Jeppsson pressade även Daniel Kindberg på ett mejl från personer som beskriver sig som ”målvakter” i ÖFK-ägda bolaget Driftaren. Inför rätten menade Kindberg att det skulle ses som en fotbollsterm, och inte som det används i ekonomiska sammanhang (målvakt kan en person kallas som sätts in som styrelseledamot i ett företag som används som brottsverktyg).

”Målvakter’ får stå för dem…”

Till medierna säger Daniel Kindberg nu att det inte var ”ett dugg jobbigt” att svara på de frågorna.

– Det är ett uttryck från de som är målvakter på kansliet, (XX) och (XX). Jag har inget problem med det överhuvudtaget.

Men menar du att de på allvar kallar sig målvakter för att de har någon slags hobbykarriär i kanslilaget?

– De skämtar ju om det väldigt mycket om du nu känner (XX) och (XX). Det finns ett sådant skämt som förekommer och jag ska inte tolka deras skrift och uttryck vad de har menat, det blir felaktigt, säger Kindberg.

I det andra av de två mejl står att personerna ”inte vill vara kvar som målvakter i Driftaren något mer”.

I det andra mejlet kan du väl inte mena att det refereras till fotboll?

– Ja men det får stå för dem, svarar Daniel Kindberg på Sportbladets fråga.

Vad tror du?

– Jag tror ingenting, jag kan inte spekulera i det, det blir inte trovärdigt om jag gör det. Har jag inte gjort det hittills ska jag inte göra det nu.

”Gör du dig lustig?”

Vid ett tillfälle under förhandlingen frågade Daniel Kindberg åklagare Jeppsson ”gör du dig lustig?”. Det handlade om när när Kindberg greps av polis i fjol och polisen ringde på där han var folkbokförd, men bara barnen befann sig då.

– Jag tyckte inte tonen var rätt. Både åklagaren och jag har ett ansvar att vara respektfulla mot varandra och jag tyckte inte att han var det, säger Daniel Kindberg.

Han ifrågasätter att du reagerat på sättet som du gjorde samtidigt som du säger att du varit med om mycket annat, vad tänker du kring det?

– Jag tycker det är skamligt att förminska mina barn och mina känslor för dem. Jag vill inte gå in på det för då tror jag att jag blir irriterad, säger Daniel Kindberg.

Sportbladet frågade Ekobrottsmyndighetens åklagare Niklas Jeppsson om han vill uttala sig med anledning av Kindbergs ordval ”skamligt”.

– Nej, vi ger inga kommentarer utanför rättssalen, upprepade Jeppsson och förtydligade att det inför förhandlingen gjordes en överenskommelse med bland annat advokat Olle Kullinger om att inte ge kommentarer till media.

– Vi håller vår del av den överenskommelsen, sa Niklas Jeppsson.

Rättegången fortsäter på måndag med att vittnen nu ska börja höras.

Daniel Kindberg är åtalad för:

* Grov trolöshet mot huvudman i två fall.

* Medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

* Grovt bokföringsbrott.

* Medhjälp till grovt bokföringsbrott i fyra fall.

”Sollefteåföretagaren” är åtalad för:

* Medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

* Grovt bokföringsbrott i fyra fall.

* Grovt skattebrott.

”Peabmannen” är åtalad för:

* Grov trolöshet mot huvudman.

* Medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

Utöver gärningarna yrkas även följande, enligt Niklas Jeppsson, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten:

* Näringsförbud mot Daniel Kindberg och ”Sollefteåföretagaren”.

* Företagsbot mot flyttfirman.

* De misstänkta ska betala brottsvinsten till staten.

Samtliga åtalade nekar till brott.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.