Publicerad:
Uppdaterad:

Landslagsstjärnor kan kallas till förhör: "Inget konstigt"

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Mitt under EM-kvaluppladdningen kan flera landslagsstjärnor i fotboll komma att höras som vittnen av polisen i härvan kring spelaragenten som misstänks för grov ekonomisk brottslighet.

– När det pågår utredningar så är vi behjälpliga, säger förbundskapten Janne Andersson.

Under söndagen samlas svenska herrlandslaget i fotboll i Stockholm för att inleda förberedelserna inför EM-kvalet hemma mot Malta, fredag på Friends, och borta mot Spanien, måndag 10 juni i Madrid.

Samtidigt sitter en av Sveriges mest framgångsrika spelaragenter under de senaste åren häktad i Göteborg. 

Grova skattebrott

Mannen är misstänkt för grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och näringspenningtvätt och belagd med särskilda restriktioner i häktet i Göteborg.

Som grund för misstankarna finns en utredning och skattebeslut av Skatteverket där det framkommer att agenten haft inkomster på nära 18 miljoner kronor som han inte redovisat.

Av den summan har agenten fått 8,3 miljoner kronor från nio fotbollsspelare som han representerat varav nära 5 miljoner kronor kommer från en landslagsspelare.

Kring en annan av landslagsspelarna var agenten en av nyckelfigurerna när spelaren genomförde ett större klubbyte som finns återgivet i Skatteverkets utredning.

Vad känner spelarna kring att de finns med i de här sammanhangen?

– De är medvetna om att de säkert kommer få frågor från media om det här. Men spelarna är inte misstänkta för något, säger landslagschefen hos Svenska Fotbollförbundet, Stefan Pettersson till Sportbladet.

Spelarna inte misstänkta

Varför den ene landslagsspelaren har betalat sin agent 5 miljoner kronor är ännu en obesvarad fråga.

– Jag har pratat med XX (spelaren) och han är lugn. Det är inga konstigheter. Det är agenten som är misstänkt, inte spelarna. Nu kan vi inte göra mer än avvakta och se var den här utredningen mot agenten tar vägen, säger Pettersson. Jag har fått information om utredningen får våra jurister på förbundet.

Har polisen hört någon av spelarna?

– Nej, inte vad jag vet.

Är det planerat att de ska höras när landslaget är i Sverige?

– Det vet jag inte. Men det är möjligt att polisen måste göra det (hålla förhör) inom en viss tidsperiod, det kan vara så. Då hjälper vi till så mycket vi kan.

– Det är inget konstigt om de försöker prata med spelarna eller andra inblandade när de är i Sverige, säger Pettersson.

Förhör närmaste veckorna

På söndagens presskonferens ville Janne Andersson inte uttala sig om situationen. Förbundskaptenen utesluter dock inte att spelarna kan lämna samlingen för förhör.

– Det är ingen fråga för mig som förbundskapten men rent generellt när det pågår utredningar så är vi behjälpliga. Men annars lever det där sitt liv vid sidan av samlingen.

Henric Fagher, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten, säger till Sportbladet:

– Vilka spelare det är som eventuellt kan komma att höras lämnar vi inga upplysningar kring. Vi håller ett antal förhör med vittnen och det sker enligt plan under de närmaste veckorna. 

Kan någon av spelarna bli misstänka utifrån transaktionerna de gjort och vad som finns beskrivet i skatteutredningen?

– Det finns en person som är misstänkt och han är häktad. Där står vi i dagsläget.

Har ni varit i kontakt med Svenska Fotbollförbundet?

– Tyvärr har jag inga uppgifter att lämna där, säger Henric Fagher.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Publicerad: