GULDPLAN 2020: FC Rosengård

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Rosengård är regerande mästare och har inte tappat en enda stjärna: Seger, Bennison, Musovic, Cankovic, Anvegård och gänget är kvar.

Och ändå är de illa ute.

En högkalibrig back bör värvas i sommar – men finns pengar?

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Placering 2019

Vi har pratat för lite om sportchef Therese Sjögrans insats i fjol. Till sommaren lämnade Anja Mittag och Iva Landeka, vilka kvickt ersattes av Växjöduon Jelena Cankovic och Anna Anvegård. Visserligen var det stora namn som skjutsades sydväst, men att mitt i säsong göra så dramatiska förändringar brukar medföra en svacka under inkörsperioden.

Så var det inte alls för skånskorna. De fortsatte blåsa på och vann guldet övertygande.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Sanne Troelsgaard

Nyckelperson

Sanne Troelsgaard. Vafals, det gamla danska fysexemplaret före spännande namn som Larsson, Bennison, Musovic och Seger!? Jo, lyssna nu.

Rosengård har en lysande startelva, troligen seriens bästa. Men de är tunna som smörpapper på backsidan. Svava och Samuelsson kan gå ner, men det drabbar offensiven betänkligt.

Troelsgaard är i förstaläget en biffig innermittfältare med bra tryck i distansdojan. Men i danska landslaget vikarierar hon som back, vilket hon inte gjort mycket i klubblaget. Det är dags i år. Kommer inga nyförvärv i juli så borde Sanne ställa sig in på att då och då kliva hemåt och ge utrymme för Bennison bredvid Seger där framför.

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Mimmi Larsson.

Truppläget

Alla stora namn från i fjol är kvar och målsnickeriet har förbättrats med ett prima verktyg i Mimmi Larsson.

Problemet är att de halvstora stuckit. Mie Leth Jans till Vittsjö, Hailie Mace till North Carolina Courage och Edina Filekovic till Trelleborg.

Ingen av dem skulle ha varit bärande i år, men åtminstone en av dem hade nog fått spelminuter varje omgång. Utan dem blir allt så mycket bräckligare, särskilt när smittan har tajtat till spelschemat.

Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Jonas Eidevall.

Tränarsituationen

Boråsaren Jonas Eidevall blev assisterande för klubben 2012, utnämndes till årets tränare året därpå, tog en vända till Danmark och Helsingborg och återvände för drygt två år sedan till Rosengård med uppdraget att vrida upp farten och föryngra.

Det har han gjort med den äran.

Han är en flexibel typ, Jonas. Han går in i säsongen med två möjliga uppställningar, 4–4–2 eller 3–5–2, som han anpassar efter motstånd. Mitten kan formeras i diamant med Cankovic offensivt eller som en någorlunda rak linje.

Möjligen får han svårare att experimentera med truppen i år, då bänken ser svagare ut. Men viljan att försöka chocka saknas inte.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Ekonomi

Det spelar ingen roll att du varit ett topplag hela 00-talet. Slantarna täcker ändå inte ens botten i skattkistan.

Rosengård kommunicerar inte damlagets omsättning eller lönebudget, inte mer än att de ”troligen ligger topp tre-fyra i serien”, som ordförande Håkan Wifvesson säger till mig.

Vad som går att säga är att truppen är billigare än i fjol, men att det ändå inte har frigjorts något kapital.

Sportchef Sjögran letar backar av högsta klass. Jag frågar Wifvesson om de har resurser för att ta in en högkalibrig försvarare utan att först sälja någon spelare och bemöts helt frankt:

– Nej.

Hu. Det låter svettigt att vara damallsvensk kassör.

Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Zecira Musovic.

Målvakter

Bra med fötterna. Tänk att alla målvakter under 30 beskrivs så. Det är lika originellt som att kalla en bebis söt.

Zecira Musovic är duktig på att passa. Hon är delaktig i uppspel emellanåt. Men att 23-åringen från Falun snart kommer att ta över Hedvigs förstahandskar i landslaget beror på annat än slitna fotbollsglosor.

Musovic är atletisk. Spänstig. Med sin raka rygg och sitt höga upphopp inger hon respekt utan att behöva ropa högt eller apa sig. Hon syns på planen, hon står rätt och räddar det hon ska.

Fysiken märks framför allt i siffrorna. De två senaste säsongerna har hon spelat varenda minut i 43 av Rosengårds 44 seriematcher.

Sker inga benbrott så kan vi plussa på 22 nya kamper i slutet av det här året.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Nathalie Björn.

Backar

Ska det vara tre backar och sjukstugan gapar tom är det enkelt. Malin Levenstad till höger, Nathalie Björn i mitten, Glodis Perla Viggosdottir till vänster. Klart.

Men kroppar slits och knän värker under en tät säsong, så har du bara två av dem kan exempelvis Jessica Samuelsson och Sofie Svava gå hemåt varsina steg och ta kanterna. Då får du en stark fyrbackslinje i stället.

Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Hanna Bennison.

Mittfältare

Inför säsongen spelade Sportbladet in tolv tv-program om de olika lagen där jag, Kristoffer Bergström, tog ut mina föredragna elvor. Det enskilt konstigaste draget var att jag lämnade min och hela landets favoritspelare utanför.

Hanna Bennison är svensk fotbolls framtid. Men jag är inte säker på att hon tar en ordinarie plats på de vitkläddas mitt. Seger och Troelsgaard ska sopa rent därinne. Cankovic ska få chippa fram små bollar till anfallarna. Och då får 17-åringen från Lomma faktiskt nöja sig med en halvtimme på slutet.

Jag är inte dummare än att jag begriper att Bennison kommer starta massor av gånger. Så vass är hon, så kall med bollen, så knyckig och svårfångad. Men någon given landslagsspelare måste börja på fel sidan långlinjen och med kanterna bokade av inläggsfantomen Svava och friidrottslungorna Samuelsson, med Kaneryd och Brown sugna på inhopp, så får megatalangen emellanåt bita i suräpplet.

Nåväl. Sammantaget, det kanske framgår, så är det knappast brist på mittfältare som stjälper mästarna i år.

Men en anmärkning ändå! I fjol flyttade mittdelen gärna fram och vann boll högt upp. Men när de sjönk hade de en tendens att bli ivriga och gå bort sig i jakten på återerövring. Lite rollacceptans, får man be om det? Lite kyla i positionerna, månne?

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Anna Anvegård.

Anfallare

På försäsongen var Anna Anvegård emellanåt bänkad. Någon förkylning spökade, kontinuiteten saknades i träningen. Det var ändå förvånande.

Till serien bör vi nog ändå räkna med Anvegård från start bredvid Mimmi Larsson. Landslagsduon har lite olika egenskaper – Anvegård smäller dit bollen på ett tillslag, Larsson trivs med att driva bollen vid fötterna – och är ingen given match, men är båda så skickliga att de förtjänar sin plats på banan.

Den nigerianska 19-åringen Anam Imo är något helt annat och hennes fysik och nickstyrka blir vägvinnande mot täta försvar. Behövs andra alternativ kan Jelena Cankovic glida upp som tia.

Allt som allt ger det Rosengård fyra-fem kombinationer som alla håller högsta klass.

Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Alexandra Benediktsson.

Realistiska nyförvärv

Är man storasyster kan man locka och plocka från lag på undre halvan. Särskilt när man kan locka med Champions League. Jag räknar med ett eller möjligen två starka förvärv i juli och då ligger backar från närområdet bra till.

Varför inte Vittsjös Alexandra Benediktsson, som är född i Malmö? Då får man en brytsäker jäkel i försvaret och en nickstark typ på egna hörnor.

Ett alternativ är 21-åriga Maria Möller Thomsen. Köp från Växjö har ju visat sig lyckosamma förut.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Amanda Ilestedt.

Drömvärvning

Amanda Ilestedt. 178 centimeter ren klass. För tre år sedan flyttade hon från Rosengård till Bundesliga, där hon senaste säsongen spelat för Bayern München. Mittbacken blir nog gärna kvar där, men får Sjögran önskedrömma vore hon en prestigevärvning att bygga ett framtida mittförsvar runt.

Det känns som att hon varit med sedan färg-tv infördes, men Amanda är fortfarande bara 27 och har många säsonger kvar i kroppen.


Prognos

Sommarfönstret avgör. Det är en ledsam mening att inleda med , med tanke på att truppen har nog med stjärnor för att man ska behöva titta på den genom sotat glas för att inte bländas. Men det vi ser i dag räcker inte för att vinna guld, inte när ett Champions League-spel och ett EM-kval ska smällas in i det redan täta schemat.

Får Sjögran napp på en klassback och ekonomisk frihet att slå till så kan titeln försvaras. Annars är det bättre att kolla neråt i tabellen, att hålla Vittsjö och Piteå under sig och rädda topp tre.


Har ni en mittback på kornet?

Therese Sjögran, sportchef:

– Ja, vi har varit tydliga med att truppen är tunn och att vi skulle behöva en eller två spelare till. Vi håller på och undersöker marknaden.

Får du pengar av er ledning om du hittar en riktigt bra försvarare?

– Det får vi se. Jag hoppas det.

Publicerad: