Hedvig Lindahl: Det var jättejobbigt

Landslagsmålvakten om att inte få kaptensfrågan

Av:

Publicerad:

Hon har alltid betett sig som en ledare på fotbollsplanen – och dessutom uttryckt sin önskan att få bära kaptensbindeln.

Trots det har Hedvig Lindahl inte ärats med kaptensrollen under sin karriär.

– Det har varit en liten törn i mitt hjärta om jag ska vara helt ärlig, säger landslagsmålvakten i podcasten Alla våra damer.

I förra veckan blev svenska damlandslaget klart för fotbolls-EM 2022.

En som varit given i Blågult de senaste 15 åren är målvakten Hedvig Lindahl, 37.

Men trots att hon hunnit bli engelsk ligamästare två gånger, vunnit tyska ligan med Wolfsburg, tagit OS- samt VM-silver med landslaget finns det något som fattas och som gnager i Hedvig Lindahls huvud.

I podcasten Alla våra damer berättar Lindahl om hennes karriärslånga önskan att få bära kaptensbindeln i ett lag.

– Det är en känslig fråga det här ... jag har alltid velat bete mig som en kapten och en förebild och jag tycker att jag i många fall – i framför allt landslaget – har försökt ta på mig den rollen som jag trodde att en kapten skulle ha, säger Hedvig Lindahl som aldrig blivit tillfrågad.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

”En gång frågade jag...”

Altético Madrid-målvakten, som i september opererades för en meniskskada, anser att kaptensfrågan ska komma i tidig ålder, redan i juniorlagssammanhang. Annars är det troligtvis för sent.

– Jag blev inte det (vald som kapten), jag blev den som inte blev det. Det har varit en liten törn i mitt hjärta om jag ska vara helt ärlig. För jag har inte velat fråga, jag tycker man ska bli tillfrågad. Men en gång frågade jag, eller jag sa ”jag skulle jättegärna vilja vara delaktig och om du behöver två kaptener så finns jag här, för jag har alltid velat ha den rollen”.

Efter en lång utläggning gav förbundskaptenen Peter Gerhardsson, som fick frågan, ett tydligt men jobbigt svar:

– Han sa att han aldrig har haft en målvakt (som kapten) så det blir helt enkelt fel position. Så det skulle aldrig bli av liksom. Det var jättejobbigt. Det var tufft faktiskt. Jag hade varit med så länge i laget. Jag kände att jag hade nått taket, jag ville mer, säger Hedvig Lindahl.

”Finns de som mår dåligt”

I podcasten berättar hon också om hennes planer på att en dag återvända till England och Chelsea. Kanske i en tränarroll i Londonklubben.

Och Hedvig Lindahl har redan klart för sig hur hon ska lösa kaptensfrågan.

– Om jag blir tränare tror jag inte att jag ska ha någon satt kapten, det finns de som mår dåligt av det där, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.