Leo Messi döms till fängelse i 21 månader

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Undanhöll mångmiljonbelopp från spanska skattemyndigheten

1 av 3

Lionel Messi har tidigare varit anklagad för en rad skattebrott.

Nu döms han tillsammans med sin pappa till 21 månaders fängelse och böter på 19 miljoner kronor – men slipper sitta bakom lås och bom.

Senare kom beskedet att Messi och hans pappa kommer att överklaga domen.

Lionel Messi, 29, och hans pappa Jorge Horacio har sedan 2013 utretts för skattebrott. Tillsammans ska de ha undanhållit drygt 38 miljoner kronor från den spanska skattemyndigheten och i oktober 2014 meddelade domstolen att man drog de båda inför rätta.

I dag kom domen.

Lionel Messi och hans far döms till 21 månaders fängelse för skattebedrägeri och böter på 19 miljoner kronor, skriver TT.

Messi och hans pappa komunder onsdagskvällen överens om att överklaga domen med hjälp av sina advokater.

Enligt advokaterna finns det en god chans att överklagan går igenom.

Slipper fängelsetid

Enligt den spanska tidningen El Periodico ska skattebrotten handla om bildrättigheter som den argentinska stjärnan inte har skattat för i Spanien. Familjeparet ska ha undanhållit pengarna via skalbolag i Uruguay, Belize och Schweiz mellan 2007-2009, vilket gjorde att pengarna aldrig rörde sig inom de spanska gränserna.

Fängelsestraffet kommer omvandlas till en villkorlig dom. Enligt spansk lag måste ett fängelsestraff uppgå i minst 24 månader för att straffet ska avtjänas i fängelset. Samtidigt är även Messi och hans far ostraffade sedan tidigare och kan komma att överklaga till högsta domstolen.

Enligt Messis advokat Enrique Bacigalupo har spelaren själv inte haft någonting med affärerna att göra. Allting ska ha skötts av pappa Jorge.

– Han visste inte att det fanns externa företagsstrukturer specifikt för att undanhålla intäkter, säger Bacigalupo enligt El Periodico.

Jämförs med maffian

Inför rättegången hånades Lionel Messi av personer utanför rätten.

Under rättegången, som pågick i fyra dagar i slutet av juni, jämförde den statliga åklagaren Mario Maza Messis beteende med en mafiaboss.

– Det är samma strukturer som i maffian. Högst upp finns en boss som inte är medveten om vad som händer i organisationen. Leo Messi var inte inblandad i några advokatmöten utan koncentrerade sig att spela fotboll och prestera i matcherna, säger Maza enligt El Periodico.

Barcelona-spelaren vittnade själv vid rättegången. Han berättade då att han inte hade någon vetskap om att han var inblandad i skatteaffärerna.

– Jag litar på min pappa, jag vet inte vad jag skrev på, sade Messi till El Periodico.

Stöttas av Barcelona

I ett uttalande på sin officiella hemsida skriver Barcelona att man stöttar Messi och hans pappa efter domen.

"Klubben, i samförstånd med åklagarmyndigheten, anser att spelaren, som har korrigerat sin position med den spanska skattemyndigheten, inte på något sätt är brottsligt ansvarig när det gäller omständigheterna i fallet. FC Barcelona kommer fortsätta att stå till förfogande för Leo Messi och hans familj för att stödja honom i vilka åtgärder han än väljer att ta gällande sitt försvar av hans ärlighet och rättsliga intresse", skriver klubben i ett uttalande.

Vid minsta förseelse igen, i form av ett brott som motsvarar risk till ett fängelsestraff, hamnar Messi omgående bakom lås och bom.

– Om han återfaller i brottslighet så kommer han att få fängelse, säger advokaten och tidigare justitieministern, Thomas Bodström till Sportbladet.

– En villkorlig dom är så nära fängelse man kan komma, tillägger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN