Publicerad:

Åklagaren överklagar matchfixningsmålet till HD

Av:

Publicerad:

Den fällande domen i matchfixningsmålet mot Dickson Etuhu och hans vän överklagas till Högsta domstolen av åklagaren.

– Högsta domstolen måste bedöma hur pass allvarligt man ska se på matchfixning, säger Johan Lindmark till Dagens Nyheter.

För två och ett halvt år sedan försökte Dickson Etuhu och hans 37-årige vän rigga det allsvenska mötet mellan IFK Göteborg och AIK. De före detta spelarna friades i början av december i Stockholms tingsrätt, i åtalet gällande grovt givande av muta.

Hovrätten ändrade tingsrättens friande dom och dömde dem till villkorlig dom och dagsböter. Mutbrottet ansågs inte som grovt.

Åklagaren Johan Lindmark är nöjd med att hovrätten valde att fälla fotbollsspelarna, men inte med brottsrubriceringen och påföljden.

”Viktiga frågor”

– Jag tycker att det är viktigt att målet prövas i högre instans. Det är viktiga frågor, dels hur man ska se på om det är ett grovt brott, dels hur man ska se på straffvärdet, säger Lindmark, som yrkade på två års fängelse för de båda åtalade för grovt mutbrott.

Även försvaret flaggade efter den fällande domen för att man kommer att begära prövningstillstånd i HD.

– Jag tror att vi har stora utsikter att lyckas få det, bland annat för att den här rättsfrågan aldrig har prövats, säger försvarsadvokaten Johan Åkermark till DN.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN