Källor: Fifa tredubblar damernas ersättning

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
USA vann VM 2015.
Foto: Elaine Thompson / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
USA vann VM 2015.

De svenska landslagsstjärnorna har krävt att Fifa öppnar plånboken och ger bättre villkor till VM 2019.

De verkar bli bönhörda.

Enligt Sports Illustrated mer än tredubblas utbetalningarna.

Kosovare Asllani har höjt rösten. Nilla Fischer, Lotta Schelin och Caroline Seger har stämt i. Alla har de velat ha upp ersättningarna för damspelare och deras klubbar när det nästa sommar vankas världsmästerskap i Frankrike.

Till VM 2011 delade Fifa ut 90 miljoner kronor till de deltagande lagen. 2015 var summan höjd med 50 procent, men då var också antalet deltagande lag ökat med lika mycket, så i realiteten var höjningen noll.

Klubbas igenom i Rwanda

20 september avslöjade Sportbladet att en markant ökning var på gång. Frågan var utredd på tjänstemannanivå inom Fifa och skulle röstas igenom i flera etapper inom jätteorganisationen. Enligt våra källor planerade Fifa att införa den sortens klubbkompensation som funnits länge för herrarna, om än med lägre summor än de 72 000 kronor per spelare och dag som gäller för männen.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Två steg återstår. Först ska finanskommittén och sedan Fifa-rådet klubba igenom det nya avtalet.

26 oktober förväntas den nya ekonomiska planen offentliggöras i samband med Fifa-rådets möte i Rwanda, men redan nu har amerikanska Sports Illustrated kommit över uppgifter på hur pengarna ska fördelas.

Inte ens en tiondel av herrarnas...

Enligt SI fördubblas de rena prispengarna, från 135 till 270 miljoner kronor. Därutöver införs ett program för klubbkompensation på 75 miljoner kronor samt bidrag på 100 miljoner kronor till förbunden för uppladdningslägren. Där ska det enligt SI finnas specificerat att landslag som har mer än fyra timmars flygtid, vilket inte inbegriper Sverige, får business class-biljetter av Fifa.

Då återstår bara en fråga: är ersättningen generös?

Det går både att svara ja och nej på. Fifa betalade ut 135 miljoner kronor 2015. 2019 betalar de ut 450 miljoner. Det är mer än en tredubbling, en ökning med 230 procent.

Men å andra sidan har gapet till herrspelarna ökat. För VM 2018 i Ryssland delade Fifa ut 3,6 miljarder kronor till förbund och klubbar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.