32 miljoner kronor till allsvenska klubbarna

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Uefa delar ut 32 miljoner kronor till klubbarna i herrallsvenskan.

Alla får dela på pengarna – utom Malmö.

– Vi vill behålla en relativt öppen liga, säger SEF:s generalsekreterare Mats Enquist.

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Pengarna delas jämnt mellan de lag som spelade i allsvenskan 2019. Alla får drygt två miljoner kronor utom Malmö FF som nådde i Europa Leagues gruppspel den förra säsongen.

Låter det märkligt att inte premiera de bästa?

I det här fallet är solidariteten poängen.

– Ersättningen har funnits länge men har stegvis ökat rejält. Det är fortfarande väldigt stora skillnader mellan de som går och inte går till finrummet, men det här är ett steg rätt riktning, säger SEF:s generalsekreterare Mats Enquist och fortsätter:

Får mest pengar av alla

– En oro som funnits är att vissa klubbar som tar sig till Europaslutspelen får så enormt mycket mer pengar att jämnheten och möjligheten att vinna för andra nästan slås ut. I vissa länder är det bara klubbar som tar sig till Europa som kan vinna ligan. Malmö har tagit några steg ditåt, men vi har en relativt öppen liga och vill behålla den så.

Pengarna är öronmärkta att gå till ungdomsverksamheten. Och av ligor som inte haft lag i Champions League är allsvenskan den som får den största utbetalningen.

– Det är lite svårt att förklara varför men är en sidoeffekt av att vi fått upp intresset för allsvenskan, säger Enquist.

Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.