Storklubbarna om 50-gränsen som blir kvar: ”Hade inte gjort någon skillnad”

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Det begränsade publikantalet blir kvar. Beklagligt såklart – tycker storklubbarna.

Men för AIK hade 50 eller 500 i publiken inte gjort någon större skillnad.

– Kostnaderna skulle föra oss längre från jakten på de förlorade intäkterna, säger Fredrik Söderberg, vice vd i AIK.

Efter en tid av mindre smittspridning fanns förhoppningar om lättade restriktioner och publik på läktarna. Men Stefan Löfvén släckte den gnistan – på torsdagen meddelade statsministern att begränsningen på 50 personer blir kvar.

– Det är beklagligt såklart, men samtidigt hade en förändring till 500 inte gjort någon större skillnad, säger Fredrik Söderberg.

Dyra kostnader

Förslaget, som många ändå hoppades på, var att utöka personantalet på arenorna till 500 – inklusive spelare, ledare och funktionärer. Det faktiska publikantalet skulle i så fall ha landat på omkring 300.

– De kostnader som skulle ha kommit av att öppna upp arenan för så lite publik skulle föra oss längre från jakten på de förlorade intäkterna, säger Fredrik Söderberg.

Öppna upp på ett säkert sätt

Varken Djurgården, Hammarby eller Malmö blev särskilt överraskade av torsdagens ickebesked. Samtliga är eniga om att beskedet är tråkigt men har stor respekt för läget som råder.

Oavsett om fotbollsklubbarna hade släppt in publik eller inte om nya besked hade kommit under torsdagens presskonferens, menar Hammarbys ordförande Richard von Yxkull att nya riktlinjer hade varit ett steg i rätt riktning.

– Vi hade självklart hoppats att kunna börja öppna upp vissa delar. Och vi vet att vi har bra förutsättningar att genomdriva vår verksamhet på ett säkert sätt, säger han.

Upp till varje klubb

Huruvida Djurgården, som ju delar arena med Hammarby, kommer att släppa in publik om restriktionerna ändras är inte bestämt av klubben ännu.

Beslut i frågan kommer tas först när det är aktuellt.

– Vi för ett resonemang med Hammarby och har alltid bra kontakt med dem. Men det är upp till varje klubb att fatta sina egna beslut. Sen underlättar det såklart om vi hyggligt sammansnackade, säger Djurgårdens vd Henrik Berggren.

Stor besvikelse i Malmö

I Malmö, som varit offensiva i att ta fram förslag för att ta in publik på ett säkert sätt, är besvikelsen stor i dag.

Men med tanke på att smittspridningen ökar har klubbens vd dock inga synpunkter på att 50-gränsen blir kvar.

– Jag hoppades på att man skulle ge ett besked som gjorde att man inte behöver luta sig på det regelverk som finns i dag eller på ordningslagen. För den skapar begränsningar i det här sammanhanget som inte är rimliga, säger Niclas Carlnén.

Friends Arena kommer fortsätta att eka tomt.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Friends Arena kommer fortsätta att eka tomt.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.