Bytesdrama i svenska cupen – ”Går inte att utesluta omspel”

Av:

Publicerad:

Domaren lät inte Norrby göra sitt sista byte i svenska cupen-förlusten mot Utsikten.

Nu ska Boråsklubben lämna in en protest till Svenska Fotbollförbundet.

– Jag vill inte spekulera, men det går inte att utesluta omspel, om det blir ett ärende så att säga. Det är väldigt öppet, säger Christer Gustafsson, ordförande i SvFF:s tävlingskommitté, till TV4:s Fotbollskanalen.

Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN

Underliga scener utspelade sig i förlängningen av svenska cupen-mötet mellan Utsikten och Norrby.

Efter att hemmalaget Utsikten fått in ett mål i 118:e minuten så ville Norrby göra ett fjärde byte inför den avslutande jakten på kvittering.

Men det fick de inte.

– Nej, ni är klara, sade domare Bojan Pandzic enligt Borås Tidning när Norrbyledarna, med tävlingsbestämmelser i näven och en inhoppare redo att kliva in, inte fick genomföra bytet.

”Känns overkligt”

Detta efter att det pågått en diskussion vid sidlinjen angående hur många byten som fick genomföras under hela förlängningen (assisterande domaren menade att det antalet var ett).

"Om en match går till förlängning har vardera lag rätt att i förlängningen byta in en fjärde ersättare, oavsett hur många ersättare laget bytt in under ordinarie tid”, står det enligt Borås Tidning i tävlingsbestämmelserna, som sportchef Lasse Nilsson ska ha haft framme på mobilen för att uppmärksamma domarna på Norrbys rätt till bytet.

– Något var fel där. Det står ju att man har rätt till fyra byten, oavsett. Det känns overkligt, jag skall in och prata med domaren nu, sade klubbens tränare Mak Lind till Borås Tidning efter cupsortin.

”Det är olyckligt”

Redan efter slutsignalen så klargjorde sportchefen Lasse Nilsson att en överklagan skulle lämnas in.

– Generellt sett kan man säga att det inte går att överklaga bedömningsfrågor, men här låter det som att det inte är en bedömningsfråga, utan i stället något som i sådana fall går emot föreskriften så att säga, och då kan det bli ett annat läge, säger Svenska Fotbollförbundets tävlingskommittéordförande Christer Gustafsson till TV4:s Fotbollskanalen under måndagen.

Om Norrby får rätt i sin protest som ska lämnas in så kan det innebära omspel.

– Jag tycker att det här uppfyller alla krav som ställs för omspel, men det är olyckligt. Det hade ju varit bättre med en vettig utgång och att allt gjorts rätt. Men det här är också viktiga grejer. Det är svenska cupen och det är inget vi tar lätt på, säger Lasse Nilsson till TV4:s Fotbollskanalen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.