Gagliolo sörjer sin mamma: ”Har henne att tacka för allt”

Av:

Publicerad:
Riccardo Gagliolo sörjer sin mamma Eva som gick bort i slutet av februari efter en lång tids sjukdom.
Foto: Bildbyrån/Privat
Riccardo Gagliolo sörjer sin mamma Eva som gick bort i slutet av februari efter en lång tids sjukdom.

Riccardo Gagliolos karriär har i stora delar varit som en saga.

Men även sådana har sina svarta stunder.

Nyligen gick landslagsmannens mamma Eva bort i Sverige samtidigt som 29-åringen tillsammans med miljontals andra stängdes in i karantän i Italien.

– Jag kunde inte vara med på begravningen, säger han.

Det är en dämpad Riccardo Gagliolo som Sportbladet får kontakt med i Italien.

48:e dagen i karantän är en anledning, en annan är sorgen över mamma Eva som gick bort hemma i Sverige i slutet av februari efter en längre tids sjukdom.

Mamma Eva Svensson var bandet till Sverige där försvararen i höstas fick chansen att förverkliga en dröm när han blev uttagen i Janne Anderssons landslagstrupp till EM-kvalmatcherna mot Malta och Spanien.

En månad senare fick Gagliolo, till vardags i Parma, debutera genom ett inhopp i EM-kvalet hemma mot Färöarna på Friends. Några dagar innan hade han varit med i Rumänien när Blågult säkrade en plats i EM-slutspelet.

Stora familjelyckan

– Min mamma och mina svenska släktingar var världens lyckligaste när jag blev uttagen till svenska landslaget för första gången och när jag sedan fick göra min debut, säger Riccardo Gagliolo.

– Det är tack vare mamma som jag blivit den person jag är i dag. Hon fanns alltid vid min sida när jag växte upp.

På sitt Instagram har 29-åringen lagt in flera vackra och känslosamma bilder på sig och mamma Eva och även tillsammans med brodern Stefano med texten ”Vi så, alltid”.

Det tunga beskedet om mammans bortgång blev ännu värre på grund av händelseutvecklingen i Italien i slutet av februari och början av mars.

8 mars stängdes stora delar av norra Italien ner helt och gränserna bommades igen.

Kunde du åka på begravningen?

– På grund av restriktionerna kunde jag inte det, tyvärr. Jag kunde inte vara med på mammas begravning.

Föreningen Parma, där Gagliolo är en stor favorit bland fansen, deltog fullt ut i sorgen. I ett officiellt meddelande efter mammans död skrev klubben:

”Ägare, ledning, ungdomssektion, tränare, spelare, anställda och alla kring Parma Calcio 1913 delar Riccardo Gagliolos smärta över beskedet kring hans älskade mamma Evas bortgång. Vi sänder honom och hans familj vårt djupaste deltagande.”

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Gagliolo debuterade i svenska landslaget med ett inhopp mot Färöarna i EM-kvalet på Friends.

Pratar med morfar

Riccardo och brodern Stefano Gagliolo växte upp med mamma Eva och pappa Ezio i Andora i Ligurien i nordvästra Italien innan föräldrarna gick isär och mamman återvände till Njurunda söder om Sundsvall.

Riccardo och Stefano hälsade på mamma och morföräldrarna på somrar och jullov.

– Nu håller jag kontakten med morfar, för att höra hur han mår, för att höra om hur situationen är i Sverige och för att säga till honom att hålla sig hemma, säger Gagliolo.

Hur är karantänvardagen i Italien?

– Väldigt tråkig. Jag är hemma hela tiden och ser på många tv-serier. Jag går ut med min hund och åker och handlar en gång i veckan. Jag har köpt lite träningsutrustning och en motionscykel för att ha något att göra och för att hålla mig i form.

Hur mycket kontakt har du med svenska landslaget?

– Jag har pratat med Albin Ekdal ett antal gånger under den här perioden för att höra hur han har det eftersom han smittades av coronaviruset. Och givetvis har jag snackat mycket med Dejan Kulusevski.

Vad innebär det för dig att EM blev framflyttat ett år?

– Ärligt talat, jag är mer bekymrad över situationen hela världen befinner sig i just nu. Jag hoppas verkligen att allt det här kommer vara över snart för allas bästa. EM betyder ingenting jämfört med människors hälsa. 

– Jag kommer göra allt för att få vara med om mästerskapet, på samma sätt som jag alltid ger allt. Det är den jag är och det är den inställning som är den rätta för att föra mig framåt. Men just nu är det inte det utan att alla ska må bra som jag tänker på.

Foto: Serena Campanini / TT NYHETSBYRÅN
Kulusevski i Parma.

”Måste anpassa oss”

Preliminärt diskuteras det att Serie A-lagen ska tillåtas att få börja träna igen 4 maj. Ligan kan då komma igång tidigast i slutet av maj eller början av juni under rigorösa regler och med regelbundna coronatestning av spelarna.

– Jag vet att jag låter som en repris av mig själv, men hälsoaspekterna måste komma först. Hela världen måste anpassa sig till nya vanor under en längre tid samtidigt som samhället gradvis öppnas upp. 

– Att spela utan publik är inte roligt, det finns ingen som gillar det, men vi måste anpassa oss efter reglerna och följa rekommendationerna, säger Gagliolo.

Parma, på 14:e plats för ett år sedan som nykomling i Serie A, låg nia i tabellen när spelet stoppades på grund av coronakrisen i Italien. Viruset har hittills skördat 26 000 dödsoffer i hårt drabbade Italien.

Parma har en match mindre spelad och svensklaget med landslagsmännen Dejan Kulusevski och Gagliolo i uppställningen har bara fyra poäng upp till Napoli och en Europa Leagueplats.

– Om ligan återstartar så ska vi fortsätta där vi slutade, match för match och försöka prestera på vår högsta nivå. Vi respekterar alla lag, men fruktar inget. Vi är nära att uppnå vårt främsta mål för säsongen – att säkra kontraktet. När vi är klara med det så får vi se vad som händer.

Hur är din fysiska form? Är du orolig att Kulusevski har ätit för mycket köttbullar och danske Cornelius för mycket pølse när de varit hemma…?

– Om vi får klartecken för att börja träna så kommer det säkert bli några miniträningsläger så att vi kan komma i form så snabbt som möjligt. Oavsett så tror jag att de allra flesta har tränat och hållit sig i form. Jag är inte orolig över att de har lagt på sig...

Foto: Massimo Paolone / TT NYHETSBYRÅN
Riccardo Gagliolo i Parma.

Förlänger med Parma?

Sportbladet avslöjade i höstas i samband med att 29-åringen blivit uttagen till svenska landslaget för första gången att han även bytt till framgångsrike och omskrivne svenske agenten Hasan Cetinkaya, delvis för att eventuellt öka möjligheten att låta fotbollssagan Riccardo Gagliolo nå utanför Italiens gränser.

Men med tanke på hur situationen ser ut i fotbollsvärlden så svarar han diplomatiskt om avtalet som går ut med Parma nästa sommar:

Vill du vidare eller diskuterar ni ett nytt kontrakt?

– Jag trivs verkligen i Parma. Jag hoppas att jag kan fortsätta att hjälpa klubben att växa och nå nya framgångar, säger Parmaförsvararen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.