”Jag vill jättegärna att Janne ringer”

Tankovic i exklusiv intervju om succéstarten i Grekland, transferkaoset och landslaget

Av:

Publicerad:
Muamer Tankovic.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Muamer Tankovic.

Han har gjort två mål och en assist på tre matcher i Europa League.

Efter succéstarten i Grekland hoppas Muamer Tankovic på comeback i landslaget.

– Jag vill jättegärna att Janne ringer varje samling, säger han.

Under silly seasons sista dag blev Hammarbys Muamer Tankovic klar för AEK Aten. Den grekiska klubben hade visat intresse för mittfältaren under tidigare transferfönster, men den här gången gick övergången i lås – efter ett visst kaos. 

– Det var väldigt, väldigt stressigt. Det var tajt och ont om tid och papper som skickades till höger och vänster. Allt löste sig verkligen sista timmarna. Men sådan är fotbollen, man måste vara på tårna hela tiden, säger Tankovic i den första intervjun sedan flytten.

Var det ett givet val? 

– Nej, det var väldigt svårt att lämna Hammarby. Jag hade ställt in mig på att vara kvar och spela säsongen ut, men jag kunde inte tacka nej för man vet inte vad som händer i framtiden. Det hade varit en risk att säga nej nu och sedan inte veta vad som kommer i januari.

”Anledningen till att jag ville flytta”

Foto: Thanassis Stavrakis / TT NYHETSBYRÅN

Tankovic har fått en bra start på tiden i Grekland och ångrar inte sitt beslut.

25-åringen fick starta direkt mot PAOK i ligan och stod för en assist. I Europa League har det gått ännu bättre. På tre matcher har Tankovic, som både fått spela mittfältare och anfallare, stått för två mål och en assist. 

– Det var ju en av de stora anledningarna till att jag ville flytta hit. Jag vet vilket fönster det är att spela ute i Europa och det är det man lever för. Jag hade helst velat göra det med Hammarby, men nu blev det i ett storlag i Grekland och jag är väldigt nöjd med tanke på hur det har gått.

Succéstart, eller vad skulle du sätta för rubrik? 

– Det har inte börjat dåligt i alla fall. Det hade kunnat gå bättre, men jag ska inte klaga. Jag kom in snabbt i laget och har fått tränarens förtroende från första dagen. Jag blev lite överraskad att det gick så fort, men det är sju andra juggar i laget så man kan snacka samma språk med dem. Men de andra spelarna har också varit väldigt välkomnande vilket jag kanske inte förväntade mig.

Vid sidan om planen har det inte börjat riktigt lika bra. Tankovic har precis flyttat in i en lägenhet i Aten, men i lördags stängde landet återigen ner för en tre veckor lång lockdown. 

– Det är tråkigt nu med corona som tagit över lite. Man måste SMS:a och få tillstånd för att gå ut, men de kommer att fortsätta med ligan så vi fotbollsspelare får gå ut för att träna. Det är lite nytt för mig som varit i Sverige under coronatiden, men annars är det okej.

Drömmer om EM

Tankovic, som tidigare varit i Fulham och AZ Alkmaar, är ute på sitt andra Europaäventyr och den här gången känner han sig betydligt mer redo. 

– Jag känner att jag utvecklades under de tre åren jag var i Hammarby. Det blev bättre och bättre för varje säsong och det har hjälpt mig att kunna komma ut mer förberedd. Jag har varit på tårna med allting och inget har kommit som en chock. Man är mer mogen och har varit med i gamet en längre tid och fattar rätt beslut.

Hur mycket följer du Hammarby nu?

– Jag kollade på matchen (mot Varberg) i dag. Det var synd. För det första såg det ut som att de spelade i en sandlåda. Jag vill inte gå in och såga någon domare, men det var en väldigt billig straff och rött kort. Det är uppförsbacke för Hammarby nu, men jag håller tummarna för laget och hoppas att de tar en Europaplats, för det förtjänar de. 

Efter att ha varit allsvenskans kanske bästa spelare blev Muamer Tankovic uttagen i landslaget till EM-kvalet förra hösten. Men de senaste samlingarna har 25-åringen inte varit med. Nu hoppas han att succén i Grekland ska leda till en ny comeback.

– Så klart vill jag representera Sverige och spela varje match. Jag vill jättegärna att Janne (Andersson) ringer varje samling, men han tar ut den truppen han tycker är bäst. Jag känner mig i bra form och är beredd om jag får samtalet. 

Hur mycket tänker du på EM? 

– Det är för tidigt att tänka på det, men det är en dröm att spela ett mästerskap. Det hade varit något stort. 

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.