Bengt, 88, har gjort sin femtionde guldboll

”Den kostar över 50 000 kronor i alla fall”

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
Bengt Liljedahl.
Foto: Privat
Bengt Liljedahl.

Det är Guldbollentider och en veteran är återigen högaktuell.

Zlatan, 39?

Bengt, 88.

Kroppen är inte lika rapp som förr, men styrkan är densamma. Så för att hålla sig kvar på högsta nivå krävs smartare och energieffektivare rörelser.

Det tycks fungera. 39-årige Zlatan Ibrahimovic håller sig närmare straffområdet än tidigare i karriären och har på så vis gjort tio mål på sex ligamatcher i höst. Svensken har lyft Milan till serieledning.

Bengt Liljedahl resonerar likadant. Silversmeden är en sann funktionalist vars uttryck blivit stramare och stramare med åren. När han skapade Guldbollen år 1970 var han yvigare i sitt hantverk, men oavsett metoder är slutprodukten i dag lika glänsande som för ett halvsekel sedan.

Tar en vecka att göra

I on delar Aftonbladet och Svenska fotbollförbundet ut den femtionde guldbollen som Liljedahl har tillverkat med de där finkänsliga och lite knotiga smedhänderna.

– Jag är stark i fingrarna och händerna fortfarande. Det är viktigast. Så det blir ingen påtaglig skillnad nu mot förut, säger han.

Hur lång tid tar det att göra en guldboll?

– Om jag jobbar helt och hållet med den tar det en vecka. Men det är inte bara jag som gör den utan någon som graverar och någon som förgyller.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Bengt Liljedahl år 2013.

Jag är en svag fotbollsspelare. Om jag i stället vill köpa en guldboll, vad hade den kostat?

– Det är massivt silver, 925 tusendelar, alltså sterlingsilver, så det är äkta vara. Den kostar över 50 000 kronor i alla fall, säkert mer än så, för silvret har blivit dyrt. Men jag kommer inte ihåg på kronan.

Har du ett gäng troféer på lager?

– Nej, jag börjar varje år i oktober. Men Aftonbladet hör aldrig av sig, så jag får själv ringa och kolla om det ska bli någon i år. Ni är bortskämda på så vis.

Kan hålla på några år till

Vid instiftandet 1946 var guldbollen en bägare med en boll som knopp. Sedan Bengt Liljedahls variant antogs år 1970 har Ralf Edström, Ronnie Hellström, Glenn Hysén, Tomas Brolin, Patrik Andersson, Henrik Larsson, Fredrik Ljungberg och Victor Lindelöf två vardera. Zlatan Ibrahimovic har elva och kan få sin tolfte.

– Jag är förvånad över det, men han är för närvarande den bäste fotbollsspelaren i Sverige. I två år har han inte fått den för att han varit i Amerika där motståndet inte är så avancerat, men nu kan det vara på gång. Jag såg landslaget häromdagen och det var ingen rolig upplevelse. Det var väldigt tragiskt att bevittna, säger silversmeden Bengt Liljedahl.

Hur många guldbollar siktar du på?

– Som jag mår nu kan jag hålla på några år till. Det är svårt att bestämma när man ska lägga av.

Laddar Live Upplevelse
Foto: Arkivfoto
Bengt Liljedahl 1965.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.