VM-profilen blev av med kaptensbindel – nu slutar han

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

Minns ni Asamoah Gyan?

Ghananen som ”allting sket sig för” i VM 2010.

Nu har han slutat i landslaget – efter att ha blivit av med kaptensbindeln inför afrikanska mästerskapen i sommar.

Det blev 106 matcher och 51 mål för Ghanas landslag för anfallaren Asamoah Gyan.

Det blir dock inga fler landskamper.

I ett pressutlåtande meddelar Asamoah Gyan, nuförtiden spelandes för turkiska Kayserispor, att han slutar i landslaget med omedelbar verkan. Detta efter att ha blivit av med kaptensbindeln i landslaget inför de afrikanska mästerskapen i Egypten i sommar.

”Efter konsultation med min familj och mitt lag, och i egenskap av en aktiv fotbollsspelare och kapten för landslaget, om tränarens beslut är att ge kaptensbindeln i turneringen till en annan spelare samtidigt som jag är uttagen i truppen, så vill jag meddela att jag är indisponibel för turneringen”, skriver Gyan och fortsätter:

”Jag vill också sluta i landslaget permanent; utan att låtsas som att min närvaro inte skulle elda på den påstådda undermineringen landet har genomgått under mitt kaptenskap”.

Bästa afrikanska VM-målskytten

Inte helt lätt att tyda kanske med alla negationer.

Asamoah Gyan bjuder dock även på lite humor i sitt utlåtande då han inleder det långa brevet med orden:

”Min mor sa en gång till mig: ”Du kan inte försöka göra reklam för ett beslut du inte såg som ett svek, då du måste förvänta dig det”. Jag förstår fortfarande inte vad hon menade”.

Asamoah Gyan, som gjorde comeback i landslaget oktober 2018 efter över ett års frånvaro, blev känd för den bredare fotbollspubliken under VM 2010 i Sydafrika, när han missade en straff i den sista minuten av förlängningen i Ghanas kvartsfinal mot Uruguay.

Gyan har dock även gjort en hel del mål i VM-sammanhang. Med sex mål totalt på sina tre världsmästerskap sär han den bäste, afrikanske VM-målskytten genom tiderna.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN