Publicerad:

Mobbades under hela sin karriär

Talar ut 19 år efter PL-segern

Av:

Publicerad:
Luke Chadwick mot Liverpool i Premier League 2000.
Foto: BILDBYRÅN
Luke Chadwick mot Liverpool i Premier League 2000.

Stjärnorna i Premier League syns ständigt på tv, i tidningar och på idolbilder i pojk- och flickrum över hela världen.

Men vad händer om en spelare inte trivs med sitt utseende?

19 år efter ligasegern med Manchester United talar Luke Chadwick nu för Sportbible ut om mobbningen han fick utstå under hela sin proffskarriär.

Luke Chadwick tippades vara en framtida a-lagsspelare för England när han runt millennieskiftet spelade 13 landskamper för U21-landslaget och 2001 vann Premier League med Manchester United. Men samtidigt som fotbollsfans över hela världen lärde sig att känna igen den unge britten kämpade han själv med berömmelsens baksida.

”Alla skrattade åt mig”

Nu avslöjar Chadwick hur han blev trakasserad när han klev av spelarbussen och retad på stan bara på grund av sitt utseende.

– Det kändes som om alla skrattade åt mig. Det var inte bara några som skämtade och du kunde slänga lite käft tillbaka. Jag upplevde det som om det var allt alla pratade om, säger Chadwick till Sportbible.

Den i dag 39-årige britten beskriver hur mobbningen krossade hans självkänsla.

– Det var anledningen till att jag sällan gick ut. Jag var orolig och jag skämdes. Det var också svårt för mig att prata med någon om det. Jag var en väldigt blyg kille. Jag snackade inte mycket alls egentligen. Jag gick bara till träningen, gick hem igen och höll mig i min lägenhet.

Chadwick beskriver hur han undvek ämnet när någon lagkamrat eller familjemedlem ändå frågade. Men trakasserierna stannade inte bara på gatorna eller arenorna. Inte ens i sitt eget hem fick Chadwick vara ifred.

Återkommande trakasserad på tv

Britten beskriver hur han kände en stark ångest inför varje fredag när sportunderhållningsprogrammet ”They Think It's All Over” skulle sändas på Storbritanniens största tv-kanal BBC. I programmet, som kan jämföras med svenska TV4-programmet Timeout, skämtar en sportpanel om aktuella ämnen.

– Jag kommer ihåg hur jag med skräck satt och väntade på programmet varje fredag och bara tänkte att ”snälla säg ingenting om mig”. Jag ville bara att det skulle försvinna men varje gång programmet sändes tog de upp mitt utseende på något sätt. Jag accepterade om jag blev mobbad på fotbollsplanen, eftersom det hände alla andra också, men det var det som hände utanför planen som påverkade mig allra mest.

Efter att ha avslutat fotbollskarriären 2016 testade Chadwick på en kort karriär som tränare innan han lämnade den professionella fotbollen för gott. I dag jobbar 39-åringen istället för organisationen ”Football Fun Factory” som arbetar för att alla barn oavsett förutsättningar ska kunna njuta av fotboll.

För de som eventuellt kämpar med samma demoner som Chadwick själv länge gjorde har britten ett tydligt råd.

– Det viktigaste vi har här i världen är vår mentala hälsa. Det är samma för alla, den går upp och ner. Det handlar bara om att försöka hålla den i balans någonstans mellan medel och bra, och att hitta sätt att göra det på. Att tala öppet om sina känslor är en sak som verkligen hjälper.

Foto: TONY O'BRIEN / BILDBYRÅN
Luke Chadwick
Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Publicerad: