Ljög i förhör – ville ut ur häktet för att jobba

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

I polisförhör erkände han luftfakturor.

I dag tog ”Sollefteåföretagaren” tillbaka sina erkännanden.

Förklaringen?

Dålig rådgivning och hemlängtan.

Rättegången i Ångermanlands tingsrätt i Härnösand är inne på sin femte dag. Det handlar om fortsatta förhör med ”Sollefteåföretagaren”, en av Östersunds FK:s viktigaste sponsorer, som är åtalad för fyra fall av grova bokföringsbrott, grovt skattebrott och medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

Enligt åklagarsidan och Skatteverket har hans flyttfirma bland annat fungerat som ett ”fakturaskrivande bolag åt Peab med syfte att föra medel vidare till ÖFK”. Åklagarsidan menar att förre ÖFK-ordföranden Daniel Kindberg varit spindeln i nätet i det misstänkta brottsupplägget.

I ett polisförhör i april 2018 erkände ”Sollefteåföretagaren” att det handlade om luftfakturor. Ur polisförhör som lästes upp i rätten idag, enligt Östersunds-Posten:

"(flyttfirman) har köpt tjänster från Driftaren, säger (”Sollefteåföretagaren”), men fakturorna är saltade för att få ut pengar från Peabs och Fältjägarnas fakturor”.

"Ett mejl och tre fakturor. Ska gå till Fältjägarna. Det är bråttom som vanligt. Det är förmodligen osanna fakturor”.

Hävdar att han ljugit

När ”Sollefteåföretagaren” nu hördes av Ekobrottsmyndighetens åklagare Peter Jonsson bekräftade han att han sagt detta under tiden han suttit häktad – men att det inte är sanningen.

Tidigare har hans advokat Jonas Granfelt beskrivit den tuffa (och för ”Sollefteåföretagaren” ovana) situationen i häktet med många och långa förhör. Till rätten svarade ”Sollefteåföretagaren” att det också berodde på bristfällig rådgivning från hans första advokat samt att han ville hem för att jobba.

– För det första fick jag ett dåligt råd från min förra försvarare, sedan fick man inte åka hem ändå. Man sa det man trodde de ville höra, säger ”Sollefteåföretagaren” enligt op.se.

Vad menar du med dåligt råd? undrar då åklagaren.

– Det har jag sagt förut, men man ville komma ut för att göra jobb, men man får väl sitta här så länge man inte erkänner.

”Kan varit någon timme för mycket”

”Sollefteåföretagaren” – som i förra veckan även ändrade sig kring vem som beställt de ifrågasatta jobben och pekade ut Daniel Kindberg – upprepade till en början att alla arbeten som fakturerats är utförda, vilket varit försvarets linje genom hela rättegången.

Men när åklagare Jonsson pressade honom på att han i förhör också ska ha sagt att överskott från ”saltade fakturor har gått till reklamplatser på Östersunds fotbollsklubb” så medger han det – fast inte alls i någon stor omfattning:

– Det kan ha varit någon timme för mycket upptaget på någon, säger ”Sollefteåföretagaren” enligt op.se.

”Förvirrad och ville hem”

När det sedan blev advokat Jonas Granfelts tur att ställa frågor till sin huvudman låg fokus bland annat på att visa att åklagarsidan under en tidigare rättegångsdag ska ha överdrivet mängden diesel som återbetalning för ett lån. I stället för 200 000 liter till ett av värde av två miljoner handlade det om cirka 60 000 liter till ett värde av max en miljon kronor.

Advokat Granfelt tog även upp de erkännanden som gjorts i polisförhör. ”Sollefteåföretagaren” säger att han inte reflekterade över vilka konsekvenser det kunde bli av att erkänna brott. Han var ”förvirrad” och det viktiga var att "komma hem", skriver Östersunds-Posten.

Handen på hjärtat, de jobb som du fakturerat för, är det utfört? frågar advokat Granfelt.

– Ja, svarar ”Sollefteåföretagaren”.

På torsdag ska ”Peabmannen” höras i rätten och på fredag Daniel Kindberg. Alla tre nekar till brott på samtliga åtalspunkter.

Daniel Kindberg är åtalad för:

* Grov trolöshet mot huvudman i två fall.

* Medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

* Grovt bokföringsbrott.

* Medhjälp till grovt bokföringsbrott i fyra fall.

”Sollefteåföretagaren” är åtalad för:

* Medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

* Grovt bokföringsbrott i fyra fall.

* Grovt skattebrott.

”Peabmannen” är åtalad för:

* Grov trolöshet mot huvudman.

* Medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

Utöver gärningarna yrkas även följande, enligt Niklas Jeppsson, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten:

* Näringsförbud mot Daniel Kindberg och ”Sollefteåföretagaren”.

* Företagsbot mot flyttfirman.

* De misstänkta ska betala brottsvinsten till staten.

De åtalade har vid flera tillfällen tillbakavisat anklagelserna och hävdar att allt arbete är utfört, alla fakturor korrekta.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.