”Hade blivit galen om jag följt med i allt snack”

Djurgårdens Jacob Une Larsson om guldstriden

Av:

Publicerad:

Förra säsongen stal Jonas Olsson rubrikerna i Djurgården – det här året har Marcus Danielson fått dem. 

Men Jacob Une Larsson står gärna i skuggan av mittbackskollegorna. 

– Det är bara skönt. Det är en roll jag trivs ganska bra med, säger han.

Djurgårdens defensiv är en stor anledning till att laget leder allsvenskan med fem omgångar kvar. Marcus Danielson har hyllats stort hela säsongen, men vid sidan av honom har mittbackskollegan Jacob Une Larsson gjort sin mest stabila säsong hittills i klubben. 

– Det började lite med uppförsbacke eftersom jag skadade mig och missade första matcherna. Sedan dess tycker jag att det har varit bra. Det har varit enkelt att spela med Mackan, även med Tommie som kommit in där bak och stängt igen så det känns jättebra, säger han.

”Tänkte att det kommer bli tufft”

25-åringen har varit given i mittlåset, men inför säsongen var han inte lika säker på att det var så det skulle bli. Med både Danielson och Erik Berg i truppen var konkurrensen hård. 

– Jag tänkte att det kommer bli tufft. Å andra sidan har vi haft bra mittbacksuppsättningar de senaste åren i Djurgården så det har inte varit något nytt. I början spelade vi med alla tre och det kändes jäkligt stabilt så den oron försvann ganska snabbt, säger Une Larsson som gillar att stå i skuggan av lagkaptenen Danielson. 

– Det är bara skönt. Jag är ganska van vid det från den tiden Jonas (Olsson) var här och tog mycket rubriker med tanke på den spelare och människa han är. Det är en roll jag trivs ganska bra med. Så länge tränarna och mina lagkamrater är nöjda med mig så spelar det ingen roll om man får mycket rubriker och hajp i media. 

Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Är det här din bästa säsong så här långt? 

– Jag tycker att jag har presterat ganska bra tidigare också, framför allt 2017. Men det har kanske varit mitt jämnaste år hittills. 

Vad är det som gjort att ni har varit så stabila bakåt? 

– Det börjar egentligen längst fram. Vi jobbade stenhårt på försäsongen med vår förstapress. Det är det kollektiva försvarsspelet som funkat väldigt, väldigt bra. Det går inte att peka på att den eller den har varit bra, det är att alla har varit väldigt hängivna och har underkastat sig vårt spelsystem. 

”Var jobbigt för dem”

När spelarna i Djurgården får frågan om årets succé nämns ofta lagkemin som en stor anledning. Une Larsson försöker sätta fingret på varför det har fungerat så bra. 

– Den goda stämningen påverkas såklart av att vi ligger där vi ligger. Jag tycker att vi träffade rätt i rekryteringen. Sedan vet man inte alltid hur det ska bli, men så som det har blivit så är det väldigt god stämning. Och som jag sa tidigare, alla underkastar sig vårt spelsystem, alla är lika värda och ingen ser sig bättre än någon annan. Vi förstår alla hur viktiga alla är för laget. 

Med Jonas Olsson, Andreas Isaksson och Kim Källström var det en annan hierarkisk ordning i laget. 

Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

– Jag tror inte att de var de som ville ha det så, men det blir så naturligt när tre så etablerade spelare kommer till en klubb. Det är klart att de kanske drar ett större lass ansvarsmässigt. Men jag tycker inte att man ska glömma bort det de gjorde för klubben, inte bara på planen utan även utanför, säger Une Larsson och fortsätter: 

– Jag tror att det var jobbigt för dem ibland. De såg verkligen till att förbättra organisationen kring Djurgården genom att ställa väldigt höga krav. Det är klart att det inte alltid var så himla bekvämt, men så här i efterhand ser man verkligen effekten av att de har varit här.

”Enligt media har vi redan vunnit”

Djurgården leder allsvenskan med fem omgångar kvar av säsongen. Den gångna veckan har det haglat psykningar från Malmöhåll, men Une Larsson låter sig inte påverkas. 

– Jag tror att jag hade blivit galen om jag haft följt med i allt snack runt omkring. Det känns som att vi, enligt media, har vunnit lika många gånger som guldstriden öppnat sig igen. Det går inte riktigt att följa med i det. Man måste hålla huvudet kallt och inse att det är fem matcher kvar. Folk som börjar prata om guld när det är tio omgångar kvar missar lite, det är att leda tabellen efter 30 omgångar som betyder någonting, säger han och fortsätter: 

– Hade någon sagt till mig innan säsongen att vi skulle leda med fem omgångar kvar hade jag sagt att det var helt fantastiskt.

”Klubbens DNA är mitt DNA”

Une Larsson gick från Brommapojkarna till Djurgården säsongen 2015/2016. Han har kontrakt till 2021, men mittbacken har inga problem med att stanna längre än så – även om han precis som de flesta andra vill prova vingarna utomlands. 

– Det vill väl alla. Men jag har väl varit med tillräckligt länge för att inte känna att nu måste jag ut nästa fönster. Jag tar det som en bonus, kommer det så kommer det. Det vore dumt av mig att blicka åt annat håll när jag har det så himla bra där jag är, säger han och fortsätter:

– Jag känner att klubbens DNA är mitt DNA. Jag ser verkligen mig själv i klubben så det var en ganska smidig övergång när jag kom hit. 

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.