”Ska försöka hålla i de pengar man har”

Av:

Publicerad:

Flera allsvenska klubbar har fått kritik för att ha värvat spelare under coronapandemin.

Mikael Lustig, som gick till AIK under hösten, har noterat debatten.

– Har man inte pengar ska man väl försöka hålla i de pengar man har, säger han.

Foto: Jessica Gow / TT NYHETSBYRÅN

När regeringen presenterade sitt nya stödpaket till idrotten förra veckan poängterade kultur- och idrottsminister Amanda Lind att pengarna inte ska vara ”en bonus att värva dyra spelare”. 

Även RF:s ordförande Björn Eriksson har varit tydlig på den punkten. 

– De som har uppträtt ansvarsfullt och inte gjort en massa spektakulära spelarköp ligger bra till för att bli speciellt uppmärksammade, sa han i måndags.

Uttalandet har fått kritik från AIK:s ordförande Robert Falck som i en debattartikel i DN tycker att det är fel att föreningar som investerat i sin spelartrupp ska få mindre del av krispengarna.

”Inte satt mig in i frågan”

Mikael Lustig, som värvades till AIK under hösten, fick på dagens pressträff med landslaget frågan hur han ser på saken. 

– Jag har inte satt mig in i den frågan. Jag vet inte vad som har sagts. Har man inte pengar ska man väl försöka hålla i de pengar man har, men jag har absolut ingen aning vad klubbarna vill eller vad jag tycker för jag har inte satt mig in i den frågan, säger han.

Lustig uttalande sig också om regeringens beslut att låta publikgränsen ligga kvar på 50 personer. 

– Alla vill ha tillbaka publiken, samtidigt får man respektera reglerna. De har väl ändå visat att det går i andra länder, samtidigt skulle fotbollen få grönt ljus så kanske andra kulturevenemang vill följa efter och då kanske det är svårt att hitta en lösning där. Det är en väldigt svår fråga, men jag tror att alla vill ha publiken tillbaka så snabbt som möjligt. Nu när vi mötte Ryssland var det några tusen på läktaren, men det gör faktiskt skillnad, säger han.

Foto: Per Danielsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Aldrig varit orolig”

Lustig tror dock inte att spelarna kan påverka beslutet. 

– Jag vet inte hur mycket det gör om vi ska pusha regeringen. Det är väl inget negativt, men samtidigt tror jag att de har en idé vad de vill göra och jag tror inte att de säger okej bara för att spelarna vill ha en publik. Jag tror att regeringen har en plan och det kommer de nog köra fullt ut på.

Lustig klev av skadad senast mot Östersund i allsvenskan, mer ger grönt ljus för Nations League-matcherna mot Kroatien och Portugal.

– Jag visste att det var en smäll så jag har aldrig varit orolig och tränar för fullt de två senare dagarna så jag ska vara redo att spela två matcher. Det är ett tajt spelschema, men det ska inte vara några problem. 

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.