Då blir det allsvensk premiär

Nytt spelprogram för allsvenskan och superettan spikat

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Det blir herrallsvensk premiär 14 juni – utan förberedande träningsmatcher.

Det beslutades vid ett klubbchefsmöte under fredagseftermiddagen.

– I de inledande omgångarna har vi lagt matcher som ger lagen korta reseavstånd för att visa att vi tar ansvar, säger Svante Samuelsson, sportchef hos SEF.

Under fredagsmorgonen gav Folkhälsomyndigheten och regeringen grönt ljus för senior- och tävlingsidrott från och med 14 juni.

Men några träningsmatcher får inte spelas innan detta datum och det har rått olika meningar mellan klubbarna om man ska rivstarta säsongen direkt med tävlingsmatcher eller inte.

Ett alternativ hade varit att göra som damallsvenskan planerar – att först ha två veckor där det går att spela träningsmatcher innan seriespelet kör i gång 27 och 28 juni.

Övervägande majoritet

Men under eftermiddagen tog de herrallsvenska föreningarnas klubbchefer beslutet vid en videkonferens.

En övervägande majoritet var för att inleda det allsvenska spelet 14 juni i enlighet med de ursprungliga planerna.

Klubbarna kommer även följa det medicinska protokoll som man tagit fram tillsammans med Föreningen Svensk Elitfotboll, SEF, och Svenska Fotbollförbundets medicinska kommitté.

– Det har inte varit något uttalat krav från Folhälsomyndigheten eller regeringen, men vi vet att det gynnar oss om vi visar att vi tar hänsyn till riskerna som coronaviruset för med sig, säger Svante Samuelsson sportchef hos SEF.

– På motsvarande sätt har vi planerat de tre inledande omgångarna med så korta reseavstånd som möjligt för lagen, för att visa att vi tar ansvar. Men sedan i kommande omgångar blir det omöjligt att ta den hänsynen, alla måste möta alla i slutändan.

Med uppehåll för landskamper under hösten och kvalspel till Champions League och Europa League kommer det sannolikt innebära att det herrallsvenska spelet pågår in i december månad.

Avvaktar Uefa-datum

Under fredagseftermiddagen offentliggjordes de tre första omgångarna. Regerande svenska mästarna Djurgården inleder på bortaplan mot Sirius. Favorittippade Malmö FF startar hemma mot Mjällby. Matcherna kommer spelas utan publik.

– Under nästa vecka kommer vi precisera speldagar och avsparkstider för de första tre omgångarna. Vi för diskussioner med TV och andra om de detaljerna, säger Samuelsson.

Kalmar FF inleder borta mot IFK Norrköping men kan även tvingas spela sin första hemmamatch på bortaplan.

Det läggs hybridgräs på Guldfågeln Arena som inte är spelklar till mötet med Helsingborg i den andra omgången.

– Vi hoppas få dispens så att vi kan spela på vår gamla arena, Fredriksskans. Utan publik borde den klara säkerhetskraven, säger Kalmar FF:s ordförande Anders Henriksson. Alternativet är att spela i Växjö (på Myresjöhus Arena).

Klarnar efter 17 juni

17 juni håller Uefas exekutivkommitté möte för att besluta om höstens internationella spelkalender. SEF vill avvakta de datumen innan de beslutar om när och hur efterföljande allsvenska omgångarna, efter de tre inledande, ska spelas.

När kommer Svenska Cupen spelas klar?

– Det beslutet har vi skjutit på. Vi inväntar beskedet från Uefa och Fifa kring den internationella kalendern. Men alla åtta kvarvarande lagen har en tydlig vilja att cupen ska spelas klar, säger Svante Samuelsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.