Bekräftat: Allsvenskan får starta i juni

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu är det bekräftat.

Folkhälsomyndigheten och regeringen gör tummen upp för all svensk idrott utomhus.

Därmed kan allsvenskan för damer och herrar starta i juni.

Det meddelades på en presskonferens klockan 08.20 med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) samt inrikesminister Mikael Damberg (S).

– Nu öppnas upp för möjligheten till tävlingsidrott i alla åldrar. Det gäller från 14 juni för alla idrotter på alla nivåer för damer och herrar, säger Amanda Lind.

Herrallsvenskans planerade fotbollspremiär är i mitten av juni och damallsvenskan – som sänds på Sportbladet play – har premiär 27–28 juni. Även superettan är planerad att starta i mitten av juni. Professionella elitidrottare tillåts resa över landet för att spela matcher och genomföra tävlingar, meddelar FHM:s Johan Carlsson.

– Det anses vara nödvändiga resor.

Mikael Damberg fyller i:

– Den professionella idrotten får nu resa över hela Sverige. Amatöridrotten får följa de allmänna rekommendationerna. 

Var går gränsen?

– Om man lever på sin idrott, det får riksidrottsförbundet reda ut. Jag som politiker ska inte definiera det. 

Idrott som samlar stora massor, som stora motionslopp och liknande, tillåts inte eftersom de samlar fler än 50 deltagare i en och samma aktivitet

”Idrott – utan publik”

Samtidigt kvarstår förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar på över 50 personer. Det innebär att publik på fotbollsmatcher och idrottstävlingar inte är aktuellt inom en överskådlig framtid.

– Vi tillåter idrott utan publik, säger Amanda Lind.

Amanda Lind.
Foto: Lotte Fernvall
Amanda Lind.

– Vi vill uppmana supportrar att fortsätta att inte samlas i större grupper och hålla social distans, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Johan Carlsson:

– Den här öppningen är villkorad till att smittspridningen inte förvärras i samhället. Det kan ändras, säger FHM:s generaldirektör och lägger till:

– Att spela med publik ligger långt fram i tiden. Förbudet mot allmänna sammankomster på över 50 personer lär ligga kvar under hela sommaren.

Sjöstrand: ”Lättnad och glädje”

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare, Svenska Fotbollförbundet, är mycket glad över beskedet.

– Det är såklart ett mycket bra och viktigt första steg att kunna börja spela matcher igen. Situationen är fortsatt ansträngd men ser ändå klart bättre ut efter detta besked., säger han och fortsätter:

– Vi och alla landets fotbollssupportrar känner nog både lättnad och glädje idag, samtidigt som det såklart ändå är tråkigt – men fullt begripligt – att vi inte kan ha publik på matcherna än. Tids nog kommer vi dit också men under tiden måste vi förhålla oss till de restriktioner som gäller på ett så ansvarsfullt sätt vi kan.

Nu inleds ett hårt arbete för fotbollsrörelsen att på kort tid planera säsongen.

– Nu påbörjar vi omgående jobbet med att anpassa spelordningar för serier och ser även över förutsättningarna för att spela klart svenska cupen samt att vi kommer uppdatera ”riktlinjerna för svensk fotboll” utifrån de förändrade föreskrifterna under coronaepidemin.

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN