Erlingmark riskerar längre avstängning efter stämplingen

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

IFK Göteborgs August Erlingmark, 22, riskerar en längre avstängning för stämplingen av Elfsborgs Marokhy Ndione.

Situationen anmäls av domarteamet till Disciplinnämnden.

– Disciplinnämnden ska försöka ta ett skyndsamt beslut när spelschemat är så tajt, säger Pierre Blomqvist, Svenska Fotbollförbundet.

Det var i slutet av söndagens match mellan IFK Göteborg och Elfsborg på Gamla Ullevi som Erlingmark trampade en liggande Marokhy Ndione i ryggen.

Domaren Glenn Nyberg valde att dra upp det röda kortet direkt och visa ut Erlingmark.

Anmälan till disciplinnämnden

Därmed bedöms utvisningen som grov och det gör att det skrivs en anmälan till Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd.

– Min assisterande domare, Niklas Nyberg, som såg själva händelsen och uppmärksammade mig på den, skriver en anmälan som skickas in med matchrapporten till Disciplinnämnden, säger domaren Glenn Nyberg till Sportbladet.

– Det var en medveten handling, en grov utvisning. Erlingmark blir automatiskt avstängd en match. Disciplinnämnden avgör om det blir fler matcher, säger Nyberg.

Erlingmarks stämpling på Ndione.
Foto: DPLAY
Erlingmarks stämpling på Ndione.

Har du någon uppfattning om lämpligt straff?

– Nej, det lämnar jag till Disciplinnämnden.

– Det var medvetet agerat av August Erlingmark, men det hedrar honom att han bad Elfsborgsspelaren om ursäkt och att han var ångerfull när vi pratade med honom. Han betedde sig bra, säger Nyberg.

Disciplinnämndens sekreterare, SvFF:s Pierre Blomqvist säger:

– Nämnden kommer behandla anmälan så skyndsamt som möjligt. De här ärendena avgörs oftast i telefonmöten mellan de ordinarie mötena och det blir extra viktigt nu när det är tätt mellan matcherna. Nämnden yttrar sig inte om vad Erlingmark riskerar för straff i förväg.

Kan bli tre matcher

I flera tidigare beslut från SvFF:s Disciplinnämnd har utvisade spelare för olika typer av stämplingar och likartade förseelser drabbats av tre matchers avstängning.

I fjol stängdes Häckens Ahmed Yasin av tre matcher för en omedveten men farlig armbåge när han försökte rycka sig loss från IFK Göteborgs Sebastian Ohlsson.

August Erlingmark är med automatik avstängd i IFK Göteborgs nästa match borta mot Varberg men riskerar även att missa Mjällby (h) nästa måndag och Sirius (b) i den efterföljande omgången.

Erlingmark sa efter matchen om situationen och känslorna att bli utvisad i allsvenska premiärmatchen:

– Helt ärligt vet jag inte riktigt vad jag tänker. Jag borde inte ha ställt mig på honom, så klart.

– Det är skam, skämsigt.

Om IFK Göteborg väljer att överklaga den kommande domen från Disciplinnämnden går ärendet vidare till RIN, Riksidrottsnämnden.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.