Mejla

Robert Laul

Laul: Hemliga mejl avslöjar Kindberg och ÖFK

Publicerad:
Uppdaterad:

HÄRNÖSAND. En avgörande dag väntar för Daniel Kindberg och försvaret i rätten.

Men också för Östersunds FK.

Bara det som framkom de första rättegångsdagarna är skäl för degradering.

Åtminstone ställt mot hur SvFF har agerat tidigare.

I en intervju med nätsajten Kvartal i februari 2019 – Daniel Kindbergs första efter att åtalet väcktes – fick han en kittlande fråga av Jörgen Huitfeldt.

Radiojournalisten beskriver Kindberg som en man besjälad av att göra Östersund till ett framgångsrikt fotbollslag, men för det behövs pengar. Den påstådda brottsligheten skulle vara ett rimligt sätt att skaffa pengar till låg upptäckningsrisk.

Om jag tror att det är så – vad säger du? undrar Huitfeldt.

– Jag har respekt för den tolkningen, svarar Kindberg för att i nästa andetag förklara att den är fel eftersom det inte finns något korrelation i att pengar slussats till Östersunds FK.

Kindbergs svar centralt för historien

Sedan säger Daniel Kindberg något som är centralt för hela den här historien, men som jag – mot det som nu är känt – tolkar som en osanning som riktar bort strålkastarljuset från ÖFK:

– Om man tittar på summorna gör de varken att ett lag klarar sig kvar sportsligt eller inte, eller går upp eller inte.

– Det som hade betydelse under den här tidpunkten var försäljningar av (David) Accam, Modou Barrow och det egna avtalet jag själv gjorde med klubben, hävdar Kindberg.

Det Daniel Kindberg säger är följande: de miljoner åklagarna påstår har flutit in i Östersunds FK efter saltade fakturor har inte varit avgörande eftersom miljonerna klubben drog in på spelarförsäljningar varit så många fler.

Daniel Kindberg
Foto: Mats Andersson / TT
Daniel Kindberg

Pengar som möjliggjort resan

Kindberg har rätt i att försäljningarna genererade fler miljoner, men han har fel i att sponsorpengarna från den medåtalade ”Sollefteåföretagarens” flyttfirma inte skulle haft betydelse för uppflyttning. Tvärtom har det under rättegången framstått som tydligt att just de miljonerna har möjliggjort ÖFK:s framgångsresa hela vägen.

Det är upp till rätten att avgöra om brott har begåtts – vi ska höra försvarets syn på åklagarnas bevisning idag – men jag påstår att det är hundra procent klarlagt att pengarna som flutit in varit av avgörande betydelse för Östersunds FK.

Det räcker att läsa de interna mejl här nedanför som jag har brutit loss ur förundersökningen. Notera desperationen i tonen när förre vd:n Martin Johansson och andra på ÖFK-kansliet mejlar Kindberg under åren 2013–2017:

Desperata mejl om krisläge

November 2016: Vi har just nu 350 000:- på kontot – Vi pausar just nu levbetalningar – Har du tid att ses fredag för en lösning?

September 2015: Nu känns det jobbigt – Det känns som om det är för nära vår egen personliga ekonomi nu och vi ska ju inte vara oroliga för att öppna vår egen personliga post – Varken (XX) eller jag vill vara kvar som målvakter i Driftaren något mer.

Juni 2015: Idag finner jag att vi har 123 st lev.fakturor – Jag känner vanmakt och jag vet att Martin känner samma sak.

Juni 2015: Återigen, vad himla trist att vi ånyo hamnat hos kronofogdemyndigheten – Utan föraning och som en blixt från klar himmel.

Maj 2015: På kontot finns nu ca 160 000:- – Vi kan som jag ser det inte betala någonting till skattemyndigheten, vi kan inte betala leverantörsfakturor på det sätt man skulle vilja.

Februari 2014: Vi har flera fakturor som ligger i risigt läge – Just nu har vi 266 000:- på banken!

Åklagarna påstår att när ÖFK slagit larm så har det sammanfallit med att Daniel Kindberg instruerat ”Sollefteåföretagaren” om att upprätta osanna fakturor för arbete som inte utförts, och oavsett arbetena är utförda eller inte så råder det inget tvivel om hur fundamentalt det varit att ”Sollefteåföretagarens” sponsormiljoner kommit in på kontot. Mejlen visar de minimala ekonomiska marginaler ÖFK valde att ha för att nå sina framgångar (och fortfarande har).

Pågått sedan 2009

Enligt åklagarna har upplägget funnits längre tillbaka än 2013, i förundersökningen ingår mejl ända från 2009, men åren 2009–2012 omfattas inte av åtalet.

– Med de här mejlen vill jag visa att faktureringen av jobb från firman som inte utförts har skett även innan, sa åklagare Niklas Jeppsson i rätten i fredags och gav exempel från 2010 då flyttfirman i Sollefteå ska ha tagit kostnaden för utländska lag som besökt ÖFK, exempelvis Wigan och Dundee FC.

– Det är tydligt att det är pengar som inte går till den egna verksamheten utan till Östersunds fotbollsklubb, sa åklagare Jeppsson.

I själva verket är Daniel Kindberg högst medveten om hur viktiga pengarna har varit för ÖFK. Innan polisutredningen blev känd i april 2018 lät det nämligen på ett helt annat sätt från hans sida.

Kindberg förklarade sambandet själv

I en intervju från 2016 med Expressens dåvarande fotbollsreporter Mathias Lühr, förklarar Kindberg hur ÖFK i en fotbollsvärld där det mesta handlar om pengar kan prestera så bra resultat på planen trots en omsättning på ”bara” 44 miljoner kronor (de allsvenska storklubbarna omsätter tre-fyra gånger så mycket och Malmö FF tio gånger så mycket):

– Vi kom ju upp med en annan kostnadsbild som nykomling. När vi då får högre intäkter momentant (omedelbart), så har vi större möjligheter att investera det i spelet direkt, säger Kindberg och utvecklar:

– Om tre år har vi också samma kostnadsbild som de andra, men nu får vi proportionerligt mer pengar att satsa på spelartruppen när man har så låga kostnader i ingångsvärde.

Daniel Kindbergs plan då var att öka Östersunds omsättning från 44 till 65 miljoner kronor.

– 65 miljoner i omsättning för oss skulle motsvara en omsättning på mellan 100 och 120 miljoner. Då ska man ju vinna. Därför är det inte så konstigt, det är inget jag bara slänger ur mig, vi har en ganska tydlig idé vad vi behöver göra, säger han.

”En blöt skjorta varje dag”

Daniel Kindberg avslutade sitt resonemang i Lührs intervju med en tillbakablick:

– Jag tycker vi har visat de senaste fem-sex åren att vi varit ganska framgångsrika i vårt arbete. Jag har ett utryck jag brukar använda: ”En blöt skjorta varje dag är vad som krävs”.

– Den som tror att vi flinar oss till mästerskapet utan att göra ett hårt jobb har fel. Vi kommer bli mästare för att vi jobbar hårdast, utnyttjar våra pengar effektivast och har Skandinaviens bästa tränare hos oss (Graham Potter).

Någon kanske skrattar åt detta i dag, men Daniel Kindberg visste mycket väl vad han pratade om.

Östersunds framgångar var ingen slump, men de är tvivelsutan också ett resultat av de 14 miljoner kronor som den medåtalade ”Sollefteåföretagaren” puttat in enligt åklagarsidan. Och eftersom ÖFK klättrade så fort innan allt exploderade – superettan 2013–15, allsvenskan, 2016–17, Europa League 2017–18 – så var pengarna om inte tre gånger, så åtminstone dubbelt så mycket värda i förhållande till många seriekonkurrenter enligt Kindbergs eget resonemang.

Skadat idrottens anseende allvarligt?

När det kommer till att avgöra om ÖFK ”gjort sig skyldig till ekonomiska oegentligheter som allvarligt skadat idrottens anseende” (som kan vara skäl för degradering) så tänker jag att vinterns representantskapsmöte och Svenska Fotbollförbundets styrelse inte kan stirra sig blinda på om Daniel Kindberg blir friad eller fälld. Vad betyder det till exempel om Kindberg frias, men ”Sollefteåföretagaren” fälls för grova bokföringsbrott eller skattebrott?

Det handlar i grunden inte om att straffa ÖFK – jag tycker det är ganska ointressant – men det handlar om att undvika ett framtida prejudikat för ekonomiskt sidofiffel. Därför behöver svensk fotboll ta ställning till vilket bevisvärde uppgifterna som läggs fram i rätten har. Bara en sådan sak som Skatteverkets skrivelse om ”Sollefteåföretagarens” flyttfirma 2018 – ”fakturaskrivande bolag åt Peab med syfte att föra medel vidare till ÖFK”kan ses som underlag för degradering. Åtminstone jämfört med vad Örebro SK skickades ut för 2004-05. Det var en fis i universum, en piss i Mississippi, en fråga om olika redovisningsprinciper.

Daniel Kindberg har sagt att allt ska få sin förklaring under måndagen när försvaret har sin sakframställan i Ångermanlands tingsrätt. SvFF bör rimligen ta det på ett sådant allvar att styrelsen har representanter på plats och inte bara inväntar tingsrättens – och senare förmodligen också hovrättens – dom.

Frågan är principiellt mycket viktigare än så.

1 av 6

Mejl till och från Daniel Kindberg 2013–2017

Nedan följer ett urval av den mejlkonversation som skedde inom Östersunds FK åren 2013–2017 och som nu utgör en del av åklagarnas bevisning.

Åklagarna misstänker att när ÖFK saknat pengar så har Daniel Kindberg instruerat ”Sollefteåföretagaren” att fakturera bland annat Peab, Fältjägaren och Östersundshem för arbeten som inte utförts. Kindberg har själv varit vd för de två sistnämnda bolagen och kunnat attesterat utbetalningar, tillsammans med ”Peabmannen”.

Enligt åklagarna sammanfaller fakturor med ÖFK:s ekonomiska kriser. Pengar har sedan sedan gått tillbaka till ÖFK via sponsring från ”Sollefteåföretagarens” flyttfirma samt ÖFK-ägda Driftaren AB där Kindberg också varit företrädare, enligt åklagarna.

Totalt handlar det om cirka 15 miljoner kronor under fyra år men åklagarna menar att det i själva verket pågått sedan 2009 där de tre första åren inte omfattas av åtalet.

Daniel Kindberg har vid flera tillfällen tillbakavisat anklagelserna och hävdar att allt arbete är utfört, alla fakturor korrekta.

Samtliga tre åtalade nekar till brott.

10 februari 2017

Mejl från Daniel Kindberg till ”Sollefteåföretagarens” flyttfirma:

”Hej
Skicka följande fakturor med faktura adress och text enligt nedan.
Faktura adress:
Peab Anläggning AB Box 1282
262 24 Ängelholm
Projektnr: 4611- 7611 376-5002
Faktura text sanering, transporter Tallåsen, december, januari, februari.
635+moms 392+moms 210+moms 527+moms 175+moms
Skicka de tre första nu och de två sista nästa fredag.
Sen behöver du ge (XX) fraktsedlar som vanligt, du kan väl gå in till honom någon gång de närmaste två veckorna.
Med vänlig hälsning
Daniel”.

22 november 2016

Mejl från Martin Johansson på ÖFK:s ekonomi/marknadsavdelning till Daniel Kindberg:

”Inför lönerna som ska skickas på fredag kommer vi behöva extra tillskott (…) Vi har just nu 350 000:- på kontot. Lönerna är cirka 1 Mkr och sociala som också är obet cirka 1 Mkr (…) Vi pausar just nu levbetalningar (…)

Har du tid att ses fredag för en lösning?”.

8 september 2015

Mejl från XX, ÖFK, till Daniel Kindberg:

”Nu känns det jobbigt. Jag får brev hem om indrivning av skulder till Driftaren (…) Det känns som om det är för nära vår egen personliga ekonomi nu och vi ska ju inte vara oroliga för att öppna vår egen personliga post. Hur ska vi göra?

Varken (XX) eller jag (och jag antar att (XX) inte heller vill) vill vara kvar som målvakter i Driftaren något mer”.

12 juni 2015

Mejl från (XX) ÖFK, till Daniel Kindberg med flera:

”Hej Daniel! Jag var in som hastigast på kansliet idag. Då finner jag att Driftaren hamnat hos kfm för 5 obetalda fakturor på tillsammans ca 400 000:- (…) Jag berättade för dig i onsdags att vi hade 89 obetalda lev.fakturor varav merparten var förfallna till betalning. Idag finner jag att vi har 123 st lev.fakturor.

Jag känner vanmakt och jag vet att Martin känner samma sak. Vi måste få ett stopp på köphysterin. Enligt min likviditetsprognos som jag skickade häromdagen är ju bristen på pengar fram till den 31 aug 1 648 000:--. Lägg till några 100 000:-!!

Min prognos som ingen tror på över att vår omsättning behöver nå 30 – 31 milj bli mer och mer sannolik!

Vi måste hjälpas åt!”

11 juni 2015

Mejl från (XX) ÖFK, till Daniel Kindberg med flera:

”Hej!

Återigen, vad himla trist att vi ånyo hamnat hos kronofogdemyndigheten. Utan föraning och som en blixt från klar himmel. Om det går att påverka så att vår storfordran på 1 500 000 blir betald kommer vi långt”.

11 maj 2015

Mejl från (XX), ÖFK, till Daniel Kindberg med flera:

Hej! Det börjar bli lite jobbigt med ekonomin just nu. I morgon (12 maj) förfaller ännu en skatteuppbörd. Tillsammans med den som förföll den 12 april och som ännu inte blivit fullt betald är skatteskulden på ÖFK just nu strax under miljonen.

Om två veckor är det löneutbetalning igen! Alltså minst 800 000:-. Fortsätter vi att vinna matcher och inneha placering 1:a eller 2:a tillkommer bonusar.

På kontot finns nu ca 160 000:-.

Vi kan som jag ser det inte betala någonting till skattemyndigheten, vi kan inte betala leverantörsfakturor på det sätt man skulle vilja. Vissa leverantörer måste vi betala (planhyror, mat till klacksparken, loungen samt kiosker ). Vi måste fylla på Visakorten för bortamatcher mm mm (…) Som jag ser det behöver vi ett rejält kapitaltillskott ganska omgående. Sedan en tanke om fortsättningen på säsongen då vi bara kommer att ha matchintäkter och SEF medel att tillgå”.

18 februari 2014

Mejl från (XX), ÖFK, till Daniel Kindberg med flera:

”Jag har nu betalt ytterligare två fakturor i enlighet med vad vi kom överens om idag. Vi har flera fakturor som ligger i risigt läge. Just nu har vi 266 000:- på banken!

Inget av våra större fordringar är betalda (SEF; NORGE; XX). Snart har vi löneutbetalningar (minst 850 000 ).

Det brukar ju ordna sig”.

23 augusti 2013

Mejl från Daniel Kindberg till ”Sollefteåföretagarens” flyttfirma:

”Hej. Kan du skicka följande fakturor, skicka dem både på adress och scanna in dem och skicka dem till mig helst i dag så vi kan betala dem senast måndag så du kan betala de första Driftaren och öfk fakturorna”.

22 april 2013

Mejl från Daniel Kindberg till ”Sollefteåföretagarens” flyttfirma:

Jag skickar underlag för dig att fakturera, det är jätte bråttom som vanligt”.

5 juni 2013:

Mejl från Daniel Kindberg till ”Sollefteåföretagarens” flyttfirma.

”Skickar du följande fakturor, det är bra om det sker pronto!”.

Av:

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.