Solbakken hyllar Rolle – sågar Ullevi

Av:

Publicerad:
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Ståle Solbakken hyllade Roland Nilsson för jobbet han gjort med IFK Göteborg på kort tid.

Men sågade Ullevis gräsmatta.

– Det var inte klippt sedan danska EM-guldet 1992, säger FCK-tränaren.

Ståle Solbakken visste att de stora förväntningarna var på hans FC Köpenhamn i Europa League-kvalet mot IFK Göteborg.

Men med mindre än tio minuter kvar av ordinarie tid ledde Blåvitt med 1–0.

– Jag vet att du satt och skev så att fingrarna smattrade om hur uselt FCK var, att folk rasade på sociala medier men sett över hela matchen var vi det bättre laget och vann till slut, säger Ståle Solbakken med ett leende till en dansk reporter på presskonferensen efter matchen.

Jättehyllningen av Rolle

FCK:s stjärntränare berömde motståndaren IFK Göteborg och jobbet som nye tränaren Roland Nilsson gjort på kort tid.

– De har fått en ny tro. Roland har gjort ett jättejobb. Jag hade sett IFK i tre, fyra matcher före de mötte Falkenberg och då satte de sig ofta i för svåra situationer. Nu står de rätt defensivt och tar inga chanser i uppbyggnadsspelet. Vi var tvungna att starta om varje gång vi vunnit bollen, säger Solbakken.

– Roland är rutinerad och har haft två bra matchplaner. Spelformen för det här kvalet är dessutom en större lottokupong än det någonsin varit, säger den verbale norrmannen.

Solbakken hade dessutom ytterligare en förklaring till att hans FCK hade svårt att få till spelet – Ullevis gräsmatta.

– Gräset var inte klippt sedan Danmarks EM-guld.

Nye IFK Göteborgstränaren Roland Nilsson hade svårt att se vad han kunde gjort taktiskt för att lyckas bevaka 1–0-ledningen med mindre än tio minuter kvar av matchen.

Allsvensk bottenstrid väntar

– Vi visste att de skulle slänga in allt framåt, men väldigt skickliga individuella fotbollsspelare kan göra det här lilla extra. Man kan inte stoppa allt med taktiska grejer utan det blir spelet ute på plan, man mot man som avgör, säger Nilsson efter 1–2-förlusten.

För IFK Göteborg fick Europadrömmen ett abrupt slut. På söndag är det allsvensk bottenstrid som gäller igen, hemma mot Kalmar FF.

– Rolle har justerat en del småsaker. Vi har alltid pressat, pressat, pressat motståndarna. Nu märker vi att vi kan ligga lågt, försvara i positioner, kontra och också vinna matcher. Vi gjorde det mot Falkenberg och det visade sig även att vi skapade lägen mot ett så starkt lag som FCK. Vi ska ta med oss den här prestationen, säger Tobias Sana.

Laddar Matchöversikt
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.