IFK Göteborg cupmästare efter vändning

Pikar rivalen direkt efter cupguldet

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Han ordnade cupguldet 2015.

Nu lämnade Malmö FF:s Sören Rieks cupfinalplanen skadad och som en förlorare mot IFK Göteborg.

Och blev dessutom hånad.

För åttonde gången, fjärde på 2000-talet, är IFK Göteborg cupmästare i Sverige. På Gamla Ullevi vann de med 2–1 efter förlängning.

Där Blåvitt tog finalen till förlängning i slutminuterna, backen Behrang Safari halkade utanför eget straffområde, Göteborg fick då tre mot en-läge och uppflyttade mittbacken Mattias Bjärsmyr spelade fram till Patrik Karlsson Lagemyr som satte kvitteringen.

Ola Toivonen bestulen på cuphjälterollen och rivalmötet till förlängning. Och där var Karlsson Lagemyr på nytt inblandad i Blåvitts mål. Malmömålvakten Johan Dahlin hamnade ur position, offensive mittfältaren höll ifrån försvarare och spelade in bollen till Alexander Farnerud som i öppet mål tryckte in 2–1.

– Jag litade på ”Paka” (Patrik Karlsson Lagemyr) att han skulle klara sig igenom situationen, så jag höll mig framför mål. Och han lyckades få in den, fantastiskt bra, och jag stod bara och väntade på den i stort sätt och kunde peta in den, säger Alexander Farnerud.

Vad betyder segern för IFK Göteborg?

– Jag tror den betyder oerhört mycket, det är jag säker på. Jag är medveten om att alla fans är oerhört glada just nu och firar detta med oss.

IFK Göteborg vinner svenska cupen.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
IFK Göteborg vinner svenska cupen.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alexander Farnerud avgjorde i förlängningen.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Mattias Bjärsmyr firar

Hånar Rieks

MFF försökte ordna straffläggning, men Göteborg behöll ledningen och vann cupfinalen.

– Det är Malmö vi möter, vi två är de största lagen i Sverige, då blir digniteten större. Sedan försvinner rätt mycket när inte publiken är här. Vi saknar våra fans oerhört mycket, men det var skönt att kunna ge dem detta. Och gött att jag har vunnit mer titlar på en och en halv månad i Blåvitt än vad Sören (Rieks) gjort på tre år i Malmö, säger Mattias Bjärsmyr.

Som pikar danske mittfältaren, förflutet i Blåvitt och den som ordnade lagets cuptitel 2015, som i finalen blev tvungen att kliva av tidigt efter en blodig smäll på foten.

Förlusten gör att Malmö FF fortfarande har misslyckats med att vinna svenska cupen sedan 1989, och har sedan dess fyra finalförluster.

I höst får IFK Göteborg tack vare cupvinsten kvala till Europa League tillsammans med Hammarby och Malmö FF.

– Vi har verkligen gått för den här cupen. Vi är på något vis värda den här cupsegern med tanke på hur vi har tagit oss fram till finalen och sedan lyckades vända den här matchen, säger Blåvitts tränare Poya Asbaghi.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Sören Rieks gick ut skadad.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
IFK Götborg vinner svenska cupen.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.