Mejla

Robert Laul

Laul: Hur många gruskorn ryms på ett lastbilsflak?

Publicerad:
Uppdaterad:

HÄRNÖSAND. Hur mycket mjöl behövs för att baka en pizza?

Hur många gruskorn ryms på ett lastbilsflak?

Det första går att svara på, men jag undrar hur det är med det andra.

Det var advokat Kullinger som lyfte pizzaliknelsen när jag bad om en kommentar under en av pauserna i Ångermanlands tingsrätt i dag.

(Olle Kullinger, ja ni vet vid det här laget att det är den Olle Kullinger, ex-skyttekungen från Enköping som inte trivdes med Jonas Therns tuffa träning i Halmstads BK och sadlade om till jurist).

Om Daniel Kindberg syns och hörs mest bland de åtalade under den här rättegången, så är advokat Kullinger den av juristerna som sticker ut. Han är stringent, ställer en satans massa frågor och är på åklagarna om stort och smått i tid och otid. Som en god advokat ska vara, tänker jag. Det är ju inte för inte som det ryktas att advokat Kullinger aldrig har förlorat ett mål – och han har inte för avsikt att göra det nu heller.

Matchtröjan passar fortfarande

Målmaskinen må ha avslutat sin fotbollskarriär, men det innebär inte att han börjat äta pizza i onödan. 45-åringen hade utan problem fått plats i en av division tre-laget Härnösands FF:s matchtröjor (något HFF dessutom behövt då de förlorade seriefinalen mot Frösö IF i helgen med hela 6–0).

I alla fall, pizza var det.

Advokat Kullinger jämförde nämligen hela härvan med när Skatteverket granskar pizzerior.

– Då tittar de på hur mycket mjöl pizzeriorna köper in. Har de köpt in så här mycket mjöl, ja då borde de ha högre intäkter.

– Men i det här fallet gör åklagarna precis tvärtom, fortsatte Kullinger.

Vadå, undrade jag som inte riktigt hängde med på jämförelsen, har det bakats fler pizzor än det fanns mjöl till?

– Nja, sa Kullinger och skrattade; här menar man att det har köpts in tillräckligt med mjöl för att baka pizzor åt hela stadsdel Norr, men sedan påstår åklagaren att det inte har bakats några pizzor alls!

Har det utförts arbete eller inte?

Kullinger såg oförskämt nöjd ut med sin kvicka liknelse, och han sätter faktiskt fingret på vad försvaret anser att den här rättegången ytterst handlar om: har det – som åklagarsidan påstår – inte utförts något arbete? Eller är allt arbete utfört, som de åtalade anser? Inget eller allt.

Så här: har det inte bakats någon pizza överhuvudtaget – eller har det bakats en familjepizza med dubbel botten och extra ost? Det låter kanske enkelt reda ut, men jag skulle gissa att det är snudd på omöjligt. Och just det är försvarets största trumfkort.

Stadsdel Norr, som Kullinger nämnde, är alltså ett område i Östersund som är skådeplats för en del av den här juridiska striden. Stadsdel Norr är 220 hektar stort och 220 hektar är nästan lika stort som rymden lät det på Kullinger under hans sakframställan.

Kindberg byggde ny stadsdel

Daniel Kindbergs affärsidé med stadsdel Norr var att bygga en helt ny stadsdel och det har under årens lopp fraktats undan 145 000 ton grus, jord och annat bröte från byggområdet för att kunna bygga bostäderna. Enligt advokat Kullinger har det inneburit 21 000 lastbilsflak massor. Detta ska bland annat den medåtalade ”Sollefteåföretagarens” flyttfirma kört undan med sina fem lastbilar och sedan fakturerat Peab för.

Men arbetet är inte utfört, hävdar åklagarsidan och menar att fakturorna därmed är osanna och pengar har gått till Östersunds FK på ett oriktigt sätt.

Arbetet är visst utfört, därmed är fakturorna korrekta och pengarna som gått till ÖFK är inget problem, svarade försvaret i rätten idag.

Jag är ingen jurist men…

Själv är jag ingen jurist, bara en simpel sportjournalist, men min spontana fundering är: hur ska det kunna slås fast att arbete inte utförts när det handlar om flera ton grus på stora ytor under flera års tid?

– Man måste föra fram en mycket mer robust och omfattande bevisning än det som åklagaren gör i det här målet i alla fall, sa advokat Kullinger.

Hur gör man det? Det räcker att ett gruskorn har flyttats så har lite arbete utförts, och det går knappast att räkna gruskorn för gruskorn? tänkte jag högt.

– You said it, sa Olle Kullinger.

Åklagarsidans bevisning för att arbete inte är utfört har bland annat handlat om att antalet anställda i flyttfirman varit för få, att lastbilarna varit avställda och att bilarna inte tankats så ofta i Östersund som krävts för att utföra alla körningar.

Farmartank som rymmer 3600 liter diesel

Försvaret bemötte detta med att en mobil farmartank som rymmer 3600 liter diesel har använts, att över 80 olika personer fått mindre löneutbetalningar under perioden samt att lastbilarna rullat trots att de varit avställda.

Vad gäller de två sistnämnda förklaringarna noterar kanske den uppmärksamme att man svär sig fri från en brottsmisstanke genom att antyda att andra brott begåtts i stället, eventuellt svartarbete men definitivt brott mot trafikförordningen.

Just den frågan ställde jag till Jonas Granfelt som representerar ”Sollefteåföretagaren” – och han var åtminstone befriande ärlig.

– Det kan man ju alltid diskutera, men kör man på ett begränsat område är det inte så stor risk att man blir påkommen, sa advokat Granfelt.

Det var som sagt försvarsadvokaternas dag i rättssalen i dag och trion höll gemensam linje och till synes enad front. Deras klienter – alla tre förnekar brott – såg nöjda och belåtna ut över att slippa vara under attack för en gångs skull, ja de hade till och med färgmatchat skjortorna i diskretare nyanser: Kindberg en ljusgrå under den mörkare kavajen, ”Sollefteåföretagaren” hade en mattsvart skjorta och ”Peabmannen” en mörkgrå pullover över sin vitsvartrutiga skjorta.

Fångade essensen av dagen

Kanske var det just ”Peabmannens” advokat Jan-Åke Nyström som fångade essensen av dagen bäst på minst antal ord:

– Domstolen ska pröva vad som är bevisat bortom rimligt tvivel och jag har svårt att tänka mig att åklagarna går i land med att inga arbeten är utförda, sa Jan-Åke Nyström.

Själv har jag svårt att inte hålla med om den spaningen, sedan finns det givetvis annan bevisning – Skatteverkets utredning, erkännanden som gjordes i polisförhör men sedan tagits tillbaka, kommande vittnesuppgifter, Daniel Kindbergs faktureringsinstruktioner till ”Sollefteåföretagaren” med mera, med mera – men just att inget arbete skulle vara utfört tror jag kan bli knepigt för rätten att slå fast.

Vad innebär då det för ”ställningen” i den rättegång som under tisdagen fortsätter med att ”Sollefteåföretagaren” ska höras? Själv skrev jag i en tidigare krönika att att åklagarsidan ledde med 3–0 efter första halvlek, och jag har fått en del mejl och frågor om vad ställningen är nu?

För det första finns det inget svårare än att leda med 3–0 i paus, fråga AC Milan eller Håkan Södergren.

För det andra tycker jag inte att försvaret lyckades kvittera i dag, men de har påbörjat upphämtningen. Ännu är det långt ifrån över, rättegången pågår till 1 oktober.

För det tredje och sista just nu är det hög tid att ta reda om det bakas bra kebabpizzor i den här stan eller inte.

Av:

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.