Mejla

Frida Fagerlund

Fagerlund: Skönt att se fotbollen ta sitt ansvar

Publicerad:
Uppdaterad:

LONDON. Fotbollen betyder aldrig så lite som när världen försöker hantera en pandemi.

Just nu är det ändå fotbollen som föregår med gott exempel i Storbritannien.

”I går, när jag lyssnade på premiärministern, upplevde jag att vi inte hade något bra ledarskap. Jag var tagen av bristen på det och ett tydligt budskap under presskonferensen”.

Det är här vi till slut har hamnat. Nigel Pearson uppe på podiet med en känga till Boris Johnson som just nu famlar blint efter en konkret plan för det brittiska folket. Fotboll och politik har väl aldrig hängt ihop så tätt som nu, det är Watford-tränaren ett bevis på.

Storbritannien är märkligt nog ett av de europeiska länder vars riktlinjer gällande coronaviruset framstår som mest svävande. I skrivande stund har inga åtgärder vidtagits kring exempelvis större evenemang eller andra typer av folkmassor.

Undermåligt av Premier League

Med detta i åtanke är det inte särskilt konstigt att det även tog tid innan Premier League beslutade att pausa ligan. Att det skulle krävas en smittad tränare samt en spelare, båda hemmahörande i storklubbar, innan de slutligen agerade är likväl undermåligt. Läser man pressmeddelandet är det påtagligt att det var just fallen med Mikel Arteta och Callum Hudson-Odoi som slutligen fick organisationen att agera.

Foto: Kirsty Wigglesworth / TT

Nu börjar man lite försiktigt med en tvåveckorsperiod utan fotboll. Därefter kommer situationen ”utvärderas”. Det är antagligen en alldeles för naiv optimism från makthavarnas sida, enligt de som verkar mest insatta lär virusets kulmen nås först i juni.

Klubbarna tar situationen på största allvar

Vad Uefa kommer fram till lär påverka efterspelet. Skulle EM ställas in finns möjligheten att förlänga säsongen en bit in på sommaren. Det hela är förstås bara hypotetiskt, än så länge vet ingen riktigt vad som kommer hända med Liverpools titel eller Champions League-platserna. Liksom ingen riktigt vet vad som kommer hända med den värld vi känner till i dag.

Att klubbarna tar situationen på största allvar råder det ingen tvekan om. Kommunikationen har överlag varit uppfriskande tydlig. Något krav på självisolering finns inte men de flesta ser ändå ut att göra detta på eget bevåg. Allt för att skydda sina egna, både spelare och ledare.

I en tid av ovisshet och oro är det viktigt att lugnt och metodiskt hantera och värna om sina anställa. Eller, som i Boris Johnsons fall, sitt folk. Där han har misslyckats med sitt uppdrag är det tryggt att se fotbollen föregå med gott exempel.

Av:

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.