Kindberg: ”Allt får sin förklaring på måndag”

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

HÄRNÖSAND. Mot slutet av den första rättegångsdagen hettade det till i Ångermanlands tingsrätt.

Men Daniel Kindberg, 51, var inte orolig efteråt.

– Allt får sin förklaring på måndag, säger han.

Den uppmärksammade rättegången i Härnösand inleddes med att de två åklagarna från Ekobrottsmyndigheten, Niklas Jeppsson och Petter Jonsson, gick igenom samtliga tolv åtalspunkter.

Östersunds FK:s förre ordförande Daniel Kindberg står åtalad för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott och riskerar ett flerårigt fängelsestraff samt näringsförbud i sju år.

Tillsammans med två kompanjoner – ”Sollefteåföretagaren” och ”Peabmannen” – misstänks trion ha plundrat kommunala bostadsbolaget Östersundshem på drygt nio miljoner kronor och Peab på 2,5 miljoner (alla tre nekar till brott).

Lugnt fram till lunch

Fram till lunch fanns inte mycket att rapportera om från rättssalen, och när Sportbladet under pausen frågade Kindberg om hans skjorta var blöt (apropå hans mantra om att det krävs ”en blöt skjorta om dagen” för att lyckas) skrattade han avspänt.

– Den har inte blivit blöt ännu. Det blir på eftermidddagen kanske… Nja, det är ganska lugnt faktiskt. Det är inte den värsta dagen i karriären, det är det inte, sa Daniel Kindberg innan han tog plats i rättsalen igen.

På eftermiddagen hettade det till desto mer. Olle Kullinger, Kindbergs advokat, reagerade på att åklagaren Niklas Jeppsson beskrev att ett sponsringsavtal skulle vara upprättat i efterhand. Kullingers reaktion tvingade åklagaren att backa.

– Antingen får en åklagare påstå något, sedan förhåller man sig till det. Eller så påstår åklagaren inte något. Att lämna saker hängande i luften låter sig inte göras. Därför ville vi vara tydliga med det.

Vad tycker du att du fick för svar?

– Glasklart. Han påstår inte att det är något fel på avtalet, säger Olle Kullinger.

Alla frågor inte lika enkla

Men allt var inte lika enkelt för Kullinger och Kindberg att förklara, åtminstone inte här och nu. Mot slutet av dagen ägnade åklagarna mycket tid åt att beskriva hur pengar hamnat i Östersunds FK via sponsring från ”Sollefteåföretagarens” flyttfirma.

– Sponsringen till ÖFK sammanfaller med fakturering till Peab, sa åklagare Jeppsson.

Med hjälp av tidslinjer samt dokumentation från husrannsakan, datorer och mobiltelefoner målades en bild upp att varje gång ÖFK varit i ekonomisk kris åren 2015–17, så har ”Sollefteåföretagaren” dykt upp med miljonbelopp i sponsring.

– Det rör sig alltså om totalt tre miljoner kronor. I stort sett hela företagets omsättning året innan har gått till att sponsra ÖFK, sa åklagare Niklas Jeppsson när han pratade om säsongen 2015 då ÖFK gick upp i allsvenskan.

Pengarna ska flyttfirman ha fått från Peab genom osanna fakturor. Och Peab ska i sin tur ha fått pengar från Östersundshem genom att betalplaner vid olika byggprojekt justerats upp på ett oriktigt sätt. Så ser kedjan ut som åklagarna pedagogiskt mejslade fram.

1 av 3 | Foto: Mats Andersson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg anländer till Ångermanlands tingsrätt.

Kindberg – spindeln i nätet

Spindeln i nätet, enligt åklagarna: Daniel Kindberg som dels instruerat ”Sollefteåföretagaren” vilka belopp fakturorna till Peab skulle innehålla. Dels var han vid tidpunkten vd på Östersundshem och kunde godkänna betalningar.

– Det är anmärkningsvärt att utställaren av fakturan ("Sollefteåföretagaren") måste rådfråga Daniel (Kindberg) vilket arbete som är utfört. Det skulle han inte behövt om arbetet hade utförts, sa Niklas Jeppsson och hänvisade till den SMS-konversation som är en del av bevisningen.

Åklagare ägnade också lång tid åt det i deras tycke orimliga att fakturorna motsvarar arbete för fyra man heltid i 30 veckor, men att underlag för detta arbete saknas.

– Någon sådan arbetskraft i flyttfirman finns inte för att kunna utföra detta arbete, hävdade åklagare Niklas Jeppsson.

Advokaten: klart att de finns

Men Daniel Kindberg försvarare Olle Kullinger menar att arbetskraften visst finns:

– Det är klart de finns. Vi kommer att presentera hur vi ser på den saken på måndag och sedan kommer det förstås vara en fråga för förhören. Om jag ska föregripa det lite tycker jag att åklagaren fört en ganska massiv bevisning att det faktiskt finns resurser. Delar har vi fått se i dag och delar kommer vi att få se senare.

”Vi har ingen bevisbörda”

Kullinger utvecklar:

– En central fråga i det här är ju att åklagaren påstår att inte en enda minut är jobbad. Det är hans enda påstående. Inte en enda minut är jobbad. Det är vad vi har att förhålla oss till. Vi har ingen bevisbörda på det sättet, men det är klart att vi kommer peka på de omständigheter som med styrka vi tycker talar för att väldigt, väldigt mycket arbete är utfört. Vilket då innebär allt arbete, säger Olle Kullinger.

När första rättegångsdagen var över gav också Daniel Kindberg en kort intervju. Han delar inte bilden av att anklagelserna är tunga eller att tidlslinjen besvärande.

– Det är inget konstigt alls. Det har sin alldeles naturliga förklaring.

Vad är den förklaringen?

– Det tar vi när försvaret har sin sakframställan. Den är på måndag. Vi ska inte föregå den, det blir oseriöst.

Förstår du att man utifrån tycker det ser konstigt ut att det här sammanfaller i tid?

– Det kan inte jag kommentera. Jag kan bara förhålla mig till hur det är. Jag kan inte kommentera hur andra tänker, det är omöjligt.

Är det inte så att det har saknats pengar i ÖFK, och då har man på på ett oriktigt sätt försökt fixa fram de pengarna?

– Nej, man har aldrig skaffat fram pengar på oriktiga sätt i Östersunds FK. Aldrig. Och inte heller i Driftaren (ett ÖFK-ägt bolag).

Men är det inte det som visades nu?

– Nä, det är inte det han (åklagaren) visade. Han har varit väldigt tydlig med att sponsoravtalen är riktiga. Så det är ju helt klart.

Åklagaren påstår att det här är brottsligt, men det håller du inte med om?

– Nä, och det får sin förklaring på måndag. Det är först då sakerna faller på plats.

Allt får sin förklaring på måndag, är det vad du säger?

– Ja, det får det ju. Sedan tillkommer förhör också, men det är klart det får, säger Daniel Kindberg.

Daniel Kindberg är åtalad för:

* Grov trolöshet mot huvudman i två fall.

* Medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

* Grovt bokföringsbrott.

* Medhjälp till grovt bokföringsbrott i fyra fall.

”Sollefteåföretagaren” är åtalad för:

* Medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

* Grovt bokföringsbrott i fyra fall.

* Grovt skattebrott.

”Peabmannen” är åtalad för:

* Grov trolöshet mot huvudman.

* Medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

Utöver gärningarna yrkas även följande, enligt Niklas Jeppsson, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten:

* Näringsförbud mot Daniel Kindberg och ”Sollefteåföretagaren”.

* Företagsbot mot flyttfirman.

* De misstänkta ska betala brottsvinsten till staten.

Daniel Kindberg har vid flera tillfällen tillbakavisat anklagelserna och hävdar att allt arbete är utfört, alla fakturor korrekta.

Samtliga åtalade nekar till brott.

PODD: Det kan avgöra i rättegången mot Daniel Kindberg

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Robert Laul om rättegången mot Östersunds FK:s före detta ordförande Daniel Kindberg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.