Peter Gerhardsson kan lämna fler juryuppdrag: ”Obekväm”

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Peter Gerhardsson har hoppat av juryn som utser Diamantbollen.

Nu öppnar förbundskaptenen för att kliva av fler uppdrag kring fotbollens priser.

– Jag tycker inte att det är min huvuduppgift som förbundskapten, säger han till Sportbladet.

Sveriges två främsta priser inom fotbollen – Guldbollen och Diamantbollen – utses av var sin jury bestående av ledare från Svenska fotbollförbundet plus representanter från Sportbladet respektive Sydsvenskan.

Inför årets utmärkelser har förbundskaptenerna Janne Andersson och Peter Gerhardsson hoppat av sina uppdrag. De ersätts av landslagscheferna Stefan Pettersson och Marika Domanski Lyfors.

Peter Gerhardsson och Janne Andersson har båda önskat utträde ur juryarbetet.

– Vi har samma syn, vi känner oss obekväma i att utse en enskild en spelare från ett lag med massa spelare som gjort det bra. Vi gör uttagningar hela tiden, säger Peter Gerhardsson som motiverar sitt beslut ytterligare:

– Jag tycker inte att det fyller en funktion. Det finns så många andra som kan göra det.

”Står gärna utanför”

Peter Gerhardsson uppskattar priset och gillar i grunden att lista prestationer. Men tycker att det är för nära sitt eget uppdrag som förbundskapten.

– Jag är egentligen en list människa, men det känns inte bra att göra det och det finns så många som kan göra det på samma sätt. Priset som sådant är jättefint, men jag står gärna utanför först. Det finns andra som kan göra det som inte är involverad i jobbet med spelarna.

Tappar priserna inte i värde för att ni inte sitter med i juryarbetet?

– Nej, det tror jag inte. Det är en omröstning så man är ju flera personer.

Han tror att priset är viktigt för spelarna och tycker att det ska finnas kvar. Han tror däremot inte att spelarna i sig bryr sig om han är kvar i juryn eller inte.

Lösningen med Marika Domanski Lyfors uppskattar han.

– Det tycker jag är en bra lösning. Hon är med och ser alla landskamper och bevakar damallsvenskan. Det tycker jag är ett bra namn.

”Klarar sig utan mig”

Efter utdelningen av de senaste årens Guldbollar har det riktats kritik mot juryn, men någon sådan debatt har Peter Gerhardsson inte upplevt på damsidan.

Han anser oavsett det att situationen är komplicerad.

På tisdag delas Diamantbollen ut i den tv-sända galan Fotbollsåret 2020. Det gör även priset till årets målvakt, årets back, mittfältare och anfallare. De priserna utses av en större jury i vilken Peter Gerhardsson är en deltagare.

För Sportbladet öppnar han sina tankar om att lämna även den på sikt.

– Jag tror att den klarar sig utan mig också, säger han.

Årets juryarbete är dock avklarat, med Peter Gerhardsson som en medlem.

– Jag tycker att sådant här är ganska roligt, jag gillar listor och priser men har inte behov eller tycker det är roligt att göra det utifrån den roll jag har, säger han.

Peter Gerhardsson
Foto: TT
Peter Gerhardsson
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.