Blåvittspelarnas hyllning till leukemisjuke Lowe

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG. IFK Göteborg premiärförlust kom helt i skymundan.

De blåvita spelarnas hyllning till fysioterapeuten Roland Kaldéus leukemisjuke son, Lowe, 5, överskuggade allt.

– Vi ville verkligen göra något för att hjälpa, säger August Erlingmark.

När IFK Göteborg marscherade in på Prioritet Serneke Arena inför matchpremiären mot danska Ålborg bar alla spelare tröjor med texten ”Kämpa Lowe” tydligt på bröstet.

– Vi fick reda på att han (Lowe) hade blivit sjuk igen vid ett möte häromdagen. Det blev direkt en spontan idé att vi ville stötta honom på bästa sätt, säger August Erlingmark efter matchen.

”Det är hemskt”

Femårige Lowe är son till IFK Göteborgs fysioterapeut sedan många år tillbaka, Roland Kaldéus.

Lowe har tidigare diagnostiserats med leukemi men blev friskförklarad i augusti 2018. För några dagar kom dock chockbeskedet att Lowe på nytt insjuknat i leukemi.

– Det här ska inte drabba någon, det är hemskt. Vi vet hur mycket han betyder för Rolle, säger August Erlingmark. Vi ville verkligen göra något för att försöka hjälpa till.

Roland Kaldéus säger till GP:

– Fötterna slogs undan för oss igen. Vi fick beskedet i torsdags och började behandlingen i fredags. Nu hoppas vi att allt ska gå bra, säger han till tidningen.

Tillsammans med sonen Lowe såg han TV-sändningen av IFK Göteborgs säsongspremiär från Östra Sjukhuset i Göteborg.

– Vi grät allihop här. Jag berättade för honom om att spelarna skulle göra det här på förmiddagen och då sa han "Jag blir så glad så jag börjar gråta". Det här betyder jättemycket för oss. Han känner killarna och de vet hans historia. Att det här skulle komma tillbaka var vår värsta mardröm, säger Roland Kaldéus till GP.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Alla stannade upp”

Tränaren Poya Asbaghi berättar om hur beskedet om återfallet hos Lowe kom mitt under en intensiv diskussion kring IFK Göteborgs truppbygge på Kamratgården:

– Alla släppte allt de höll på med. Alla stannade upp, gick till sig själva. Jag var tvungen att gå undan för mig själv en stund.

– Det handlade inte bara om att det var Roland Kaldéus son utan att det är Lowe. Han är en av oss. Han har hängt extremt mycket runt Kamratgården, säger Asbaghi.

– För några dagar sedan skrattade han åt mig när jag snubblade. Veckan innan flyttade han plupparna på taktiktavlan och förklarade för mig hur vi skulle spela. Sedan händer det här. Det tar extremt hårt på hans familj – våra tankar är med dem – men det tar hårt på oss också för Lowe är en av oss, säger Poya Asbaghi.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.