Nye Sancho slåss för plats i a-laget

Arsenals talanger får chansen – sänds på Sportbladet

av

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: MATTHEW CHILDS/TT
Arsenals stjärnskott Xavier Amaechi jämförs med Jadon Sancho.

Arsenal har lyft upp Fredrik Ljungberg i tränarstaben för att underlätta vägen från akademin till a-laget för klubbens talanger.

Nu är det upp till aktade målvakten Arthur Okonkwo, jagade Ben Cottrell och det kanske största löftet om dem alla, yttern Xavier Amaechi, att ta chansen.

På lördag kan du se dem på Sportbladet.

Efter att finalen i Europa League förlängt säsongen får Arsenals a-lag vila från försäsongspremiären mot Boreham Wood på lördag. Det ger istället klubbens framtid möjligheten att visa upp sig och lagets fans chansen att skåda varför ledningen inför den här säsongen tagit beslutet att ändra i tränarstaben.

U23-lagets tränare Fredrik Ljungberg har befordrats till assistent i a-truppen för att underlätta vägen upp för talangerna i akademin till Unai Emerys förslag. Men vilka är det då som knackar på dörren?

Foto: MAGNUS WENNMAN
Fredrik Ljungberg.

Ljungberg: Är en väldigt bra spelare

I truppen till matchen mot Boreham Wood finns ett antal mycket omskriva talanger. 17-årige målvakten Arthur Okonkwo satt på bänken i U18-laget redan som 15-åring och fanns med i truppen när Arsenal spelade kvartsfinal i Europa League borta mot Napoli.

När Petr Cech nu gått i pension och David Ospina sålts till Napoli ska den unge engelsmannen slåss om platsen bakom duon Bernd Leno och Emiliano Martinez, trots att han fortfarande bara är 17 år.

18-årige mittbacken Zech Medley har redan debuterat för a-laget i Europa League och suttit på bänken i Premier League men det är i de offensiva leden de allra mest spännande löftena återfinns. 17-årige mittfältaren Ben Cottrell har redan ögonen på sig från Marseille och Borussia Dortmund men det är ingenting mot intresset för Xavier Amaechi.

18-åringen, som fanns med i truppen som reste till till Europa League-finalen mot Chelsea men sedan inte tog plats på bänken, ryktas vara en av de engelska talanger som tyska storklubben Bayern München vill stjäla. Arsenal är också pressat att ge yttern fler chanser i a-laget då han annars kan vänta ut det kontraktsår han har kvar och lämna London gratis.

– Han är en väldigt, väldigt bra spelare, har Fredrik Ljungberg sagt om yttern som tippats kunna bli näste Jadon Sancho.

”Är faktiskt surrealistiskt”

Foto: Martin Meissner / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Jadon Sancho.

Amaechi är känd för sin snabbhet och har tack vare sin känsliga vänsterfot jämförts med Riyad Mahrez. 18-åringen har också själv talat om värdet av att ha haft den gamle Arsenal-yttern Ljungberg som sin mentor i U23-laget.

– Jag känner verkligen att jag utvecklats det här året och Fredrik har lärt mig mycket om den taktiska delen av att spela ytter.

För att påskynda Amaechis utveckling tränar 18-åringen sedan tidigare också regelbundet med a-laget.

– Det är faktiskt surrealistiskt att träna med spelare jag normalt bara spelar med på Fifa, sa yttern under säsongen i en intervju i Arsenals matchprogram.

Emery är också på jakt efter förstärkning på ytterpositionen med Real Madrids Lucas Vasquez som en tänkbar värvning. Kanske kan Xavier Amaechi, med fina insatser på försäsongen, övertyga spanjoren om att även han förtjänar en a-lagsplats.

Från Arsenals framgångsrika U18-lag från förra säsongen har nu också ett antal supertalanger flyttats upp till U23-truppen. Bland dem är anfallarna Tryeece John-Jules och Folarin Balogun samt Sam Greenwood bland de som har allra största förhoppningar på sig.

Alla finns också med i truppen till lördagens försäsongsmöte med Boreham Wood, som Sportbladet sänder exklusivt på lördagen. Avspark 16.00.

Publicerad: