Buya Turay: ”Vet att det kommer hända”

Av:

Publicerad:

Spelarna i Djurgården vill gärna tona ner guldsnacket inför slutspurten av allsvenskan. 

Alla utom Mohamed Buya Turay – han eldar hellre på det. 

– Jag har ”kulor” att säga det för jag vet att det kommer att hända, säger stjärnan till Sportbladet. 

Mohamed Buya Turay vill egentligen inte prata med media. Rubrikerna om en påstådd filmning mot Elfsborg i maj ledde till att Djurgårdsstjärnan fick ta emot flera påhopp och hot, och det har satt sina spår. 

– Det var väldigt jobbigt för mig. Det påverkade mig i flera matcher. Men jag har kommit över det nu. Om något aldrig har hänt dig tidigare blir du påverkad, men andra gången kommer det inte att påverka dig, säger Buya Turay som gör ett undantag från sin medieskugga för att prata med Sportbladet om succésäsongen. 

För den kan inte beskrivas på något annat sätt. Djurgården leder allsvenskan, Buya Turay har gjort tio mål och precis kommit tillbaka från en landslagssamling med Sierra Leone. 

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

– Det är inget konstigt för mig, det handlar om min mentalitet. Jag vill alltid lära mig och göra det bättre. Jag vill samarbeta med mina lagkamrater för det är det viktigaste om du vill göra det bra i en klubb. Du måste samarbeta och lyssna på coacherna. Om min säsong har gått bra i år är det på grund av mitt fokus. 

Vad är det som gör att du trivs så bra i Djurgården? 

– Sedan jag kom till Europa och blev professionell spelare är det den bästa klubben jag har varit i. Allt och alla är väldigt professionella. Det är annorlunda mot andra klubbar.

”Ingen tror det”

AIK leder allsvenskan två poäng före Malmö och Djurgården. Djurgården har dock en match mindre spelad. Medan lagkamraterna vill tona ner guldsnacket har Buya Turay inga problem med att elda på det. Redan efter segern mot Malmö sa han i C More: "Vi kommer att vinna ligan, det är säkert". 

– Jag har sagt det redan, men ingen tror det. Jag säger inget som jag inte har "kulor" att säga. Jag säger det för att jag vet att det kommer att hända. Alla säger att jag snackar och okej, jag håller med, men vi får se vem som har rätt, säger Turay och fortsätter: 

– Jag tror på mina lagkamrater, mina coacher och jag tror på mig själv. Det är därför jag säger det. Vi kommer få se. 

Vilka ser du som det största hotet i guldstriden? 

– För mig är det alltid Malmö som är det största hotet. 

Buya Turay är just nu två mål bakom Hammarbys Muamer Tankovic i den allsvenska skytteligan. Men 24-åringen har planer att ändra på det innan säsongens slut. 

– Det är åtta matcher kvar så jag behöver 4-5 mål på de matcherna. 

Vinner du skytteligan på det? 

– Jag vill verkligen det. Det vore bra för mig. Jag ska göra det som krävs av mig för att försöka nå dit. Det kommer inte bli lätt, men jag har tron på att det blir så.

Anfallaren kan inte ens nästan dölja sitt leende när skytteligan kommer på tal. 

– Det är något jag drömmer om. Jag ser det framför mig, det är därför jag skrattar och ler. Jag ser fram emot det. Om det händer kommer jag att vara lycklig. Men det är inte bara jag i så fall, det handlar om mina lagkamrater också. 

Även om livet leker för Buya Turay i Djurgården just nu finns ett moln på himlen. Anfallaren är i Djurgården på lån från belgiska Sint-Truiden och mycket talar för att han inte blir kvar i klubben nästa säsong. 

– Jag såg nyheterna om att jag kommer att lämna efter säsongen så jag vet att det inte finns något hopp för mig att stanna i Djurgården. Om det hade funnits hopp borde de ha sagt någonting och de borde ha hittat ett sätt för mig att stanna. Men jag vet att det inte blir så. Det är okej för mig, jag vill alltid testa nya saker. Jag kom hit för att start om min karriär så att jag kan gå till en större liga i Europa, men Djurgården kommer alltid vara hemma för mig. 

Är du besviken över att de inte sagt att de ska försöka behålla dig? 

– Ja, jag är väldigt besviken faktiskt. Men jag kan inte göra något, de har sina anledningar.

Kan gå till annan svensk klubb

Prislappen på Buya Turay gör det svårt för Djurgården att köpa loss anfallaren. 

– Det är alltid så. Mohamed Buya Turay är en dyr spelare och det är svårt för svenska spelare att få mig, säger Turay. 

Du är säker på att det inte blir någon förlängning? 

– Ja. 

Hur känner du för det? 

– Jag är ledsen, men jag kan inte göra något. Jag är bara en fotbollsspelare. 

Kan du tänka dig att spela i en annan svensk klubb? 

– Jag får se hur säsongen slutar, om det kommer några europeiska klubbar. Om det inte kommer någon klubb tror jag att jag kommer att hitta en annan klubb i Sverige. För mig handlar det om att spela, ju mer jag spelar desto gladare blir jag. Sverige är som hemma för mig. 

Att återvända till Sint-Truiden är inget alternativ? 

– Nej, nej, nej. Ingenting kan få mig att gå tillbaka dit. Ingenting. 

Vad var det som hände där? 

– Jag kan inte säga det för det handlar om mitt rykte. Om jag skulle säga vad jag fick från folket där vet jag att folk skulle stötta mig, men då kanske min karriär skulle ta slut. Då kanske någon klubb inte tar mig för att jag alltid är en spelare som säger fakta. Men den dagen jag avslutar min karriär kommer jag berätta vad anledningen var till att jag lämnade klubben i Belgien. 

– De äger mig fortfarande men de vet att jag inte kommer att komma tillbaka. Jag har pratat med deras vd och sagt att de måste hitta ett sätt att sälja mig.

”Känns ledsamt”

Att Buya Turay och Djurgården med stor sannolikhet går skilda vägar efter säsongen gör att slutet av allsvenskan blir extra speciellt för stjärnan. 

 – Ja, min dröm är att spela de stora turneringarna, Europa League och Champions League. Jag vill vara i topp 3-klubbar. Jag kom hit för att göra mitt bästa för att ta klubben till den nivån, så att jag kan stanna och fortsätta göra det. Men nu kommer det inte hända. Om de ska spela Europa League eller Champions League kommer jag inte vara här, så vad ska jag göra?, säger Turay och fortsätter:

– Jag har ingen agent. Jag tog mig hit själv och jag vet vilka uppoffringar jag gjorde för att lämna Belgien och komma hit. Så det känns ledsamt för mig, men jag tänker inte visa det offentligt för fotboll är allt jag har i mitt liv. Jag älskar det över allt annat och det gör mig glad. Min dotter säger alltid "om något händer och det inte funkar, se inte tillbaka. Då är det inte rätt destination." Så om det blir så här är mitt öde någon annanstans. 

LÄS VIDARE

Laddar Tabell
Publicerad: