Tove Alexandersson vinner Jerringpriset

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Hon var extremt nära att vinna ifjol.

Men i år kunde orienteraren Tove Alexandersson jubla åt Jerringpriset som hon vann med överlägset flest röster, 215 000 stycken.

– Väldigt omvälvande, säger hon.

Bragdguldet, årets kvinnliga idrottare – och Jerringpriset.

Efter tre VM-guld i orientering och två VM-guld i skidorientering det gångna året blev det storslam för orienteringsstjärnan Tove Alexandersson på Idrottsgalan.

I fjol var Alexandersson tvåa i Jerringprisomröstningen med minsta möjliga marginal bakom skidskytten Hanna Öberg och i år fick hon sin revansch.

Överlägsen seger

Förra året var Alexandersson 3000 röster bakom Öberg i omröstningen men i år var det inget snack om vem som var folkets favorit.

Orienteraren fick 215 000 röster att jämföra med tvåan Stina Nilssons 158 000 röster. Trean, diskuskastaren Daniel Ståhl, fick 74 000 röster.

– Tack så jättemycket. Jag har verkligen känt av den senaste tiden vilket otroligt stöd jag har fått från så många människor, det värmer så oerhört mycket. Det är en häftig känsla att kunna inspirera människor. Jag vill också tacka hela orienterings-Sverige, säger Alexandersson i tacktalet.

Ska hem och sova

Men något storslaget firande blir det inte för 27-åringen.

– Jag ska väl fira genom att träna. Men träningar och tävlingar är det bästa jag vet så det är ett bra sätt att fira. Nu ska jag hem och sova och ladda för morgondagen, säger hon.

Senast en orienterare fick priset var 1981 då Annichen Kringstad vann. Under kvällen fick Tove Alexandersson ta emot Bragdguldet, som hon tilldelats tidigare i vinter. Hon vann också Årets kvinnliga idrottare under galan i tuff konkurrens.

– Jag har haft ett helt fantastiskt år där jag uppnått alla mål och drömmar jag hade inför året. Att komma hit till galan och ta emot alla priserna är häftigt.

Så här tyckte läsarna om årets idrottsgala

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE