Mejla

Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Lägg inte ner – så kan världscupen räddas

Bit och riv som en ilsk grävling

Publicerad:
Uppdaterad:

Det vore ovärdigt om Linn Svahn eller Therese Johaug vann världscupen för att rivalerna inte har råd att tävla.

Mitt i oron finns en lugnande åtgärd att ta till genast.

Riv, bit och strimla sönder reglerna.

Tretton stopp i vinter?

Du måste skoja. Klart att det inte kommer gå att genomföra nuvarande tävlingskalender, med stopp i Finland i november, Schweiz till lucia, touren över nyåret och Kina i mars.

Hittills har Fis låtit som den värsta sortens stryktipsare: vi utgår från tretton, så får vi se om det blir några bortfall.

Det blir nog nio-tio tävlingar, kanske färre. Kan vi inte förutse spridningen i Sverige går det inte att överblicka riskerna med att kuska runt jorden på jakt efter skidspår.

Men ovissheten är en sak.

Annat vet vi med säkerhet redan nu.

Caldwell måste få samma chans

Till min kollega Erik Karlsson säger det amerikanska förbundet att det blir för dyrt att ställa upp i alla vinterns tävlingar. Säkerligen får fler förbund svårt att bekosta de covidtester som kommer krävas för att släppas in i arrangörsländerna.

Rika landslag har redan nog med fördelar med sina vallabussar och utlandsläger. Ska de också få fler chanser på sig att samla ihop VC-poäng så försvinner poängen med en totaltabell. Linn Svahn kan inte fira en vunnen sprintcup om inte Annamarija Lampic och Sophie Caldwell har haft samma chanser att samla poäng.

Foto: Terje Pedersen / TT NYHETSBYRÅN

Skrota världscupens poängnyckel, således? Riv och bit som en ilsk grävling, som jag skriver i ingressen?

Ja, men bara för att göra plats för ett substitut. Ska världscupen genomföras behövs en tabell, den borde bara inte beräknas med vanlig addition. Undantagsvintrar kräver undantagsregler.

Nu behövs bara snö och regler

En rimlig åtgärd torde vara att bara slå ihop åkarnas bästa resultat. Låt säga att man får poäng för sina sex eller åtta bästa lopp. Då kan du i god tid planera ditt tävlande för att nå tillräckligt många starter. Väl på plats blåser du på som en dåre, tills lungor strejkar och muskler skriker och maginnehåll vill ut. Men de gånger du nödgas stanna hemma, av smittorisk eller pengaskäl, rasar du ändå inte i totalen.

Det blir inte perfekt ändå. Det är fortfarande gynnsamt att kunna tävla ofta, då kan du stryka fler plumpar ur protokollet, men oddsen skulle jämnas ut en aning.

(En annan fråga är om inte prispengar borde slopas för att säkerställa fler nationers deltagande. Men sådana förslag brukar av stjärnorna, de som redan har högst röster och intäkter, sablas ner som lullig socialism och naiva Robin Hood-drömmar, så jag smyger in det här i en försiktig parentes).

En månad till premiär. Klart man är taggad. Nu behövs bara lite snö och några rättvisa tävlingsregler, så är vi redo att köra.

Av:

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: