”Är det värsta jag har upplevt”

Olympiske mästaren varnar unga och friska

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

OS kan inte genomföras utan att såväl de aktivas hälsa som de rättvisa sportsliga förutsättningarna hotas.

Det varnar den olympiske mästaren från 2012 Cameron van der Burgh för efter att själv varit sängliggande i 14 dagar.

”Det här är det värsta viruset jag upplevt”, skriver 31-åringen.

Internationella olympiska kommittén är under allt starkare press att skjuta upp OS i Tokyo sedan Kanada nu som första nation meddelat att de bojkottar spelen om de avgörs som planerat i sommar.

OS-mästaren i simning från 2012, sydafrikanen Cameron van der Burgh, kan också intyga exakt hur allvarligt smittan kan slå även mot personer som hälso- och åldersmässigt är långt ifrån de värsta riskgrupperna.

”Jag har kämpat med covid-19 i 14 dagar nu och det är med marginal det värsta viruset jag någonsin upplevt, trots att jag är en frisk person med starka lungor (ingen rökning och idrottare), en hälsosam livsstil och ung ålder”, skriver 31-åringen på Twitter.

Van der Burgh har ett stort antal medaljer på meritlistan.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Van der Burgh har ett stort antal medaljer på meritlistan.

”Kommer ta onödiga risker”

Sydafrikanen, som avslutade sin elitkarriär 2018, säger att han under sjukdomsförloppet kämpat med hög feber, allvarlig utmattning och en torrhosta han fortfarande inte blivit kvitt.

”All fysisk aktivitet som en promenad gör att jag är helt slut i flera timmar”, skriver van der Burgh och ifrågasätter om OS ska genomföras som planerat:

Foto: Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
VM-guld 2018 på 50 meter bröstsim.

”Så länge det inte finns ett klart besked kring OS kommer de aktiva fortsätta träna och därigenom utsätta sig själva för onödiga risker. De som blir smittade kommer i sin tur skynda tillbaka till träning och genom det med stor sannolikhet dessutom öka riskerna och rehabiliteringstiden.”

”Konditionsförlusten har varit enorm”

”Min konditionsförlust har varit enorm och jag kan bara känna med de idrottare som smittas av covid-19 eftersom de kommer förlora en stor del av sin fysiska kapacitet under den sista träningscykeln. Infektioner nära tävling är de absolut värsta.”

Nyligen betonade även Världshälsoorganisationen (WHO) vikten av att alla unga tar smittan på allvar.

– Mitt budskap till er unga är att ni inte är odödliga, det här viruset kan göra er mycket sjuka och till och med döda er. Men även om inte ni själva blir sjuka, så kan de val ni gör vara skillnaden mellan liv och död för någon annan, sa WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN