Mejla

Kristoffer Bergström

Bergström: Fullt logiskt att prisa Hanna Öberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Det vore trevligt med ett pris till årets mest överraskande prestation i svensk idrott.

Men Bragdguldet är inte det priset.

För den som läser statuterna är valet av Hanna Öberg det enda rimliga.

Hanna Öberg
Foto: MATIC KLANSEK / BILDBYRÅN
Hanna Öberg

Kanske behövs inget svar på Jacob Hårds krönika. SVT-journalisten dundrar inte mot utnämningen av Hanna Öberg, det är knappt ett muller, men han nyanserar beslutet en smula.

Hård skriver att ”bragdjuryn ännu en gång valt den mest prestigefyllda segern framför den största bragden” i en text som åtminstone bär en doft av att felval begåtts.

Svaret finns i statuterna

För den som tycker så kan det vara lönt att påminna sig om vad Svenska Dagbladets Guldmedalj är för något. Vad vi tävlar om. Att den kallas Bragdguldet leder ofta till felslutet att det som koras är den största överraskningen, vilket vore en intressant kategori. Men det vore en annan kategori än den vi diskuterar nu.

I själva verket är skrällfaktorn lågt värderad för bragdjuryn, annars hade Sarah Sjöström inte kunnat vinna i fjol. I statuternas tredje kapitel står att läsa (min numrering):

1. Med bragd förstås i detta sammanhang ett avgörande av hög rang, vunnet genom ett exceptionellt uppbåd av tekniskt och taktiskt kunnande, segervilja och energi i förening med idrottslig ambition.

2. Bragdens värde skall anses förhöjt i ett fall där avgörandet skett i ett svårt och vanskligt läge.

Lämnar kvar dem på vallen

Så långt oavgjort mellan Armand Duplantis och Hanna Öberg. OS är större än EM, men 6,05 är som resultat betraktat vassare än fullt skytte.

Tungan på vågen är det tredje kriteriet.

3. En serie bragder innebär ytterligare kvalificering för utmärkelsen.

Det är här Öberg lämnar kvar konkurrenterna på vallen. För OS-guldet i distansloppet följdes upp av en lika extraordinär prestation i stafetten sju dagar senare.

Det svenska damlaget växlade som åtta, lika fjärran från pallen som vi hade trott att de skulle vara när OS började. Framför tampades Frankrike, Vitryssland, Norge, Italien, USA, Slovakien, Schweiz och Polen om medaljerna.

Då står sig Duplantis slätt

Öberg passerade sex av dem och vann OS-silver. Hon var den enda toppåkaren som sköt fullt och åkte sin runda på 16.56, vilket var snabbast i fältet. Guldmedaljören Darja Domratjeva fick stryk på sträckan med en halvminut, bronsmedaljören Anais Bescond var en minut långsammare.

Bragd?

Jo. Men det är ett förrädiskt ord. Hon hade ju redan visat sig bäst på distansloppet, så på sätt och vis utförde hon vad som väntades av en nybliven världsstjärna. Den bästa var bäst. I det här fallet är det begripligare att se stafettprestationen som en plusmeny, som en luxuös påbyggnad på en redan ståtlig kåk.

Hanna Öberg skejtade och pricksköt hem OS-guld och -silver på en vecka. Hon var snabbast i världen två gånger om. Med det i åtanke står sig faktiskt Armand Duplantis inomhusvärldsrekord för juniorer och U20-VM-guld slätt.

Av:

Publicerad:

LÄS VIDARE