NBA startade om med manifestation

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
NBA-lagen New Orleans och Utah knäböjer när den amerikanska nationalsången spelas på Disney World i Florida.
Foto: Ashley Landis/AP/TT
NBA-lagen New Orleans och Utah knäböjer när den amerikanska nationalsången spelas på Disney World i Florida.

Utah Jazz center Rudy Gobert gjorde narr av corona på en presskonferens.

Strax därefter testade NBA-spelaren positivt och NBA stängdes ner.

I natt var basketligan tillbaka – och Gobert satte första poängen och blev sedan matchvinnare.

När det blev känt att Rudy Gobert hade testat positivt för covid-19 avbröts NBA, som första amerikanska proffsliga.

Att det var just Gobert som hade smittats blev kontroversiellt. Bara två dagar innan fick nämligen fransmannen frågan på en presskonferens om hur allvarligt han tog viruset.

Svaret?

Att skämtsamt röra på alla mikrofoner som stod uppställda framför honom, något som ledde till stora reaktioner.

Gemensam manifestation

I natt återstartade så NBA.

Och Gobert satte de historiska poängen iklädd ett linne med ordet ”Equality” (jämställdhet) på ryggen, ett budskap som med olika ord och fraser fanns på alla spelarnas linnen, från ”Black Lives Matter” till ”Justice Now” (rättvisa nu) och ”I Can't Breathe” (”jag kan inte andas”).

Före matchen hade då båda lagen – spelarna, tränarna och alla anställda på plats – knäböjt under den amerikanska nationalsången, framför orden ”Black Lives Matter” som står skrivet på de tre basketplanerna i NBA-bubblan på nöjesparken Disney World i Florida.

Måste stå upp

Den nordamerikanska basketligan har en regel som säger att alla spelare måste stå upp vid nationalsången, men ligans kommissionär Adam Silver sade efter manifestationen att ingen spelare kommer att straffas.

"Jag respekterar våra lags gemensamma fredliga protest mot sociala orättvisor och under dessa unika förhållanden kommer vi inte att beivra (regeln)", säger han i ett skriftligt uttalande.

Efter Rudy Goberts inledande poäng för Utah i själva matchen blev det en jämn tillställning där New Orleans drog ifrån och i halvtid ledde med tolv poäng innan Utah kom tillbaka. Och med sex sekunder kvar att spela var det just Goberts som på straffkast satte matchens två sista poäng till Utahseger, 106–104.

22 lag deltar

Senare under tidig morgon, svensk tid, möts Los Angeles-lagen Lakers och Clippers.

Grundserien ska vara färdigspelad till den 17 augusti, då slutspelet inleds. Finalserien ska spelas i oktober. 22 lag finns med i återstarten och för att minska smittorisken har de isolerats och kommer att spela alla matcher på nöjesparken.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN