Duplantis: ”Känner mig som hemma här”

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
Armand Duplantis blir alltmer hemmastadd i Sverige.
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Armand Duplantis blir alltmer hemmastadd i Sverige.

Golf med prins Daniel, midsommarfirande och så en hel del stavhoppsträning förstås.

Uppsalabon Armand Duplantis börjar komma in allt mer i livet i Sverige.

– Jag börjar definitivt vänja mig vid livet här, säger den 20-årige stjärnan.

En och en halv månad har gått sedan Armand Duplantis flyttade in i den nyinköpta lägenheten i Uppsala. Världsrekordhållaren planerar att vara kvar i Sverige en bit in på höstkanten och har gjort sig hemmastadd i staden.

– Jag har allting jag behöver och försöker få det att kännas som hemma, säger han.

Likheter med USA

Men att få det att kännas som hemma är kanske inte det svåraste för 20-åringen. För det finns en del likheter mellan universitetsstaden Uppsala och hemstaden Lafayette.

– Självklart är det olikt på en del sätt, men det finns likheter i känslan jag får. Det är ungefär lika många människor i städerna. Sen är Baton Rouge (där han tränar på Louisiana State University) är en universitetsstad med mycket historia och kultur. Sverige är annorlunda på många sätt men likt i och med att jag känner mig som hemma när jag är här.

Vad finns det för fördelar med att bo i Sverige jämfört med USA?

– Jag kommer att tillbringa hälften av tiden i Uppsala och den andra halvan i Baton Rouge. Jag har två av de bästa träningsfaciliteterna som finns. För mig att växa som idrottare är det två perfekta platser med fantastiska människor. Det är svårt att välja det ena eller det andra utan jag tar båda för vad det är. De har båda fördelar på sina sätt.

Efter VM-silvret i höstas och världsrekorden i vintras var det här Duplantis år. I vanliga fall skulle han ha varit mitt i förberedelserna för OS i Tokyo, där han skulle gå in som favorit.

Träningen håller han givetvis igång, men vardagen ser lite annorlunda ut än vad den skulle ha gjort.

– Jag tränar för det mesta men annars tar jag det lugnt i lägenheten, hänger med min mamma, syster och mina vänner, kollar Netflix och spelar tv-spel. Det är väldigt, väldigt normalt.

”Två grabbar som lirade golf”

Sen spelar han golf förstås. Duplantis har tidigare berättat att han har fått upp ögonen för sporten och när han får en lucka är det inte ovanligt att han går 18 hål.

I går syntes Duplantis spela Victoriagolfen i Ekerum på Öland tillsammans med prins Daniel som sällskap.

– Prins Daniel var väldigt jordnära och en skön person att hänga med. Det kändes som att det bara var två grabbar som lirade golf, säger han.

Anledningen till det är att Duplantis befinner sig på Öland för att ta emot Victoriapriset 2020.

– Det är en stor ära som är svår att sätta ord på. Jag tror att det kommer att vara en väldigt speciell kväll, säger han.

Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Prins Daniel och Armand Duplantis.
Publicerad:

LÄS VIDARE