Michael Jordans jättebidrag – donerar en knapp miljard

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Michael Jordan och hans varumärke gör en jättedonation.

Hela 100 miljoner dollar, drygt 915 miljoner svenska kronor, kommer att delas ut under tio år.

Pengarna ska gå till organisationer som jobbar för social och etnisk rättvisa.

”Black Lives Matter. Det här är inget kontroversiellt uttalande. Fram tills den ingrodda rasismen, som gör att vårt lands institutioner begår misstag, är helt utraderad kommer vi att jobba för att skydda och förbättra livet för svarta människor”, skriver Jordan i uttalandet.

Den stora donationen görs efter de protester som blossat upp i USA efter att 46-årige George Floyd avlidit på sjukhus efter ett brutalt polisingripande i Minneapolis.

Michael Jordan.
Foto: TT
Michael Jordan.

”Vi måste fortsätta”

Några dagar efter Floyds död uttryckte Jordan sin frustration och ilska i ett uttalande där basketlegendaren bland annat uppmanade alla att vara en del av lösningen.

”Vi måste lyssna på varandra, visa medkänsla och empati och aldrig vända ryggen mot oprovocerad brutalitet. Vi måste fortsätta med fredliga manifestationer mot orättvisa och kräva ansvarsskyldighet. Med våra gemensamma röster måste vi sätta press på våra ledare och få dem att ändra våra lagar, annars får vi använda vår rösträtt för att skapa en systematisk förändring. Vi måste alla vara en del av lösningen, och vi måste jobba tillsammans för att skapa rättvisa”, sa han då.

Publicerad:

LÄS VIDARE