Publicerad:

Kris för motionsloppen: ”Skulle gå under på en gång”

Av:

Publicerad:
Stockholm maraton riskerar att ställas in.
Foto: BILDBYRÅN
Stockholm maraton riskerar att ställas in.

Göteborgsvarvet har redan ställts in.

Flera andra anrika lopp riskerar att gå samma öde till mötes – något som hotar den svenska idrottsrörelsens existens.

– Skulle de behöva betala tillbaka anmälningsavgifterna skulle de gå under på en gång, säger Daniel Almgren, vd för Stockholm Marathongruppen till SVT.

1 800 idrottsevenemang har tvingats ställa in på grund av coronautbrottet. Även lopp längre fram i tiden har drabbats, däribland Göteborgsvarvet som 40 000 personer hade tänkt springa den 16 maj.

Stockholm marathon riskerar att gå samma öde till mötes. Loppet avgörs två veckor efter Göteborgsvarvet och besked om hur det blir med årets lopp väntar.

Foto: BILDBYRÅN
Daniel Almgren.

”Vill inte göra sig ovän”

Det här kan få stora konsekvenser. Många av landets motionslopp arrangeras av idrottsföreningar som får in stora delar av sina intäkter varje år genom dem. Om de blir inställda hamnar arrangörerna i en rävsax, enligt Daniel Almgren, vd för Marathongruppen.

– Skulle de större arrangörerna behöva betala tillbaka anmälningsavgifterna skulle de gå under på en gång. Man vill absolut inte göra sig ovän med de deltagare man har, men just nu ställs vi inför det svåra beslutet att antingen betalar vi tillbaka pengarna och skriver under vår egen undergång eller så måste vi sitta på pengarna och göra oss ovän med deltagarna, säger Daniel Almgren till SVT.

Han hoppas på förståelse i rådande situation.

– Här skulle det vara hjälpsamt med hjälp från båda parter (regeringen och riksidrottsförbundet, red. anm.) om att få ut det budskapet om att just nu måste det vara okej för föreningsdrivna arrangemang att inte betala tillbaka anmälningsavgifter.

Foto: BILDBYRÅN
Göteborgsvarvet har redan ställts in.

500 miljoner i akut stöd

Regeringen beslutade i förra veckan att ge idrotten ett akut stöd på 500 miljoner kronor. Pengar som kan gå till arrangörer av motionslopp.

– Det kommer att gå till föreningar som organiserar idrottsevenemang såsom större cuper, motionslopp eller matcher på elitnivå, sa kulturutskottets ordförande Christer Nylander (L) i samband med beskedet.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: