McEnroe: ”Han kommer vara bad guy resten av karriären”

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Seth Wenig / TT NYHETSBYRÅN

John McEnroe säger att Novak Djokovic är märkt för resten av hans karriär.

Den 32-årige serben diskades i US Open efter att träffat en linjedomare med bollen.

– Han kommer att förbli tennisens bad guy, säger John McEnroe.

En som vet hur det är att leva mest stämpeln som tennisens bad boy är John McEnroe.

Den 61-årige amerikanen kommenterar skandalen i åttondelsfinalen i US Open, på Flushing Meadows i New York.

– Det suger, för att sammanfatta händelsen. 2020 har blivit så svårt för så många människor, folk går igenom helvete, när man trodde att något galnare inte kunde hända så händer det. Innan turneringen pratade vi om att den enda som kunde stoppa Novak Djokovic var honom själv, jag kunde inte i mina vildaste fantasi tro att det här skulle hända. Det är fruktansvärt för alla, säger John McEnroe till ESPN.

”Ett rookiemisstag”

Världsettan tog ut sin frustration över att ha förlorat ett game mot Pablo Carreno Busta genom att slå bort en boll. Den träffade en linjedomare på struphuvudet och Novak Djokovic diskades ur US Open, straffas med böter och att betala tillbaka de intjänade prispengarna på 250 000 dollar (2,2 miljoner kronor).

– Det var ett rookiemisstag att slå en boll bakåt utan att titta, det är en stor risk. Jag vet av erfarenhet att man måste vara försiktig där ute. Det är förvånande hur frustrerad han har varit ända sedan han kom tillbaka från de svårigheter som han har gått igenom. Till slut fick han sitt spel i ordning, han spelade otrolig tennis här om kvällen, sedan gör han det här. Jag tror att han har varit pressad, jag tror att det har hänt mycket vid sidan om banan och det har uppenbarligen påverkat honom, säger John McEnroe.

Foto: Seth Wenig / TT NYHETSBYRÅN

Diskades mot Pernfors

Den amerikanske tennislegendaren blev själv diskad i Australian Open 1990 efter osportsligt uppträdande i fjärde omgången.

John McEnroe hade 2–1 i set men låg under i fjärde set med 4–2 mot Mikael Pernfors. Då förolämpade han en linjeman, slog sönder ett racket samt bråkade med och förnedrade huvuddomaren, överdomaren och turneringsdomaren.

– Oavsett om Novak Djokovic gillar det eller inte så kommer han att vara bad guy resten av hans karriär. Det ska bli intresserant att se hur han hanterar det, säger John McEnroe.

Föll till marken

Den kvinnliga linjedomaren skrek till, föll ihop och fick svårt att andas, efter läkarvård ska hon enligt uppgifter må okej.

Novak Djokovic hade förlorat ett game i egen serve, vilket innebar att spanjoren Pablo Carreño Busta tog ledningen med 6–5 i första set.

Dessutom tappar Novak Djokovic sina intjänade rankningspoäng, han jagade sin 18:e grand slam-titel i frånvaron av Roger Federer (20 titlar) och Rafael Nadal (19 titlar.)

”Borde stannat kvar”

Efteråt flydde Novak Djokovic i bil utan att prata med media, men i natt bad han om ursäkt på sociala medier.

Förre brittiske storspelaren Greg Rusedski tycker att Novak Djokovic kunde ha uppfört sig annorlunda efter situationen.

"Det var rätt beslut enligt reglerna oavsett om det var med meningen eller inte. Han borde ha stannat kvar för presskonferensen och bett om ursäkt. Vi måste ta ansvar för våra handlingar oavsett hur svår situationen är”, skriver Greg Rusedski på twitter.

Även tidigare svenska storspelaren Jonas Björkman tycker att det är bra att reglerna följs.

– Det är tuffa regler, men alla är medvetna om de här reglerna och det är inget att diskutera. Jag tycker inte att han slog bollen aggressivt på något sätt, men det är en jättemiss av honom i det här läget när han inte förlorat en match i år och hade chansen att knapra in på Roger Federer och Rafal Nadal i grand slam-jakten. Det är jättetuffa regler och de finns där av en anledning och det är bara acceptera, det är nolltolerans så att det inte blir en bedömningsfråga, säger Jonas Björkman.

Den 21 september startar grand slam-turneringen Franska öppna mästerskapen på Roland Garros i Paris.

Publicerad:

LÄS VIDARE