Forna tennistalangen talar ut om pappans övergrepp

Av:

Publicerad:
Guillermo Perez Roldan (till vänster) efter finalförlust mot Ivan Lendl i Rom 1988.
Foto: Massimo Sambucetti / TT NYHETSBYRÅN
Guillermo Perez Roldan (till vänster) efter finalförlust mot Ivan Lendl i Rom 1988.

Guillermo Pérez Roldán, 50, var en av världens mest talangfulla tennisspelare i slutet på 80-talet.

Nu berättar han om pappa och tränaren Rauls psykiska och fysiska terror.

– Han tryckte ner mitt huvud under vattenytan i badkaret och band fast mig i sängen och slog mig med sitt bälte, säger han till La Nacion, enligt Blick.

Både som 17- och 18-åring vann argentinaren Guillermo Pérez Roldán Franska öppnas juniorturnering och som 19-åring tog han sig hela vägen till kvartsfinal i Grand Slam-turneringen där André Agassi blev för svår. Vid årets slut var han rankad som världens 13:e bästa tennisspelare.

Men bakom kulisserna var livet som en av världens största tennistalanger fyllt av övergrepp och våld från pappan och tränaren Raul.

– Min pappa var en visionär, en otrolig tekniker och jättebra tränare. Men han var en usel pappa. Tyvärr var jag hans son, säger Pérez Roldán.

En förlust betydde övergrepp både psykiskt och fysiskt.

– Efter en förlust tog han min hand och slog mig i ansiktet. Han tryckte ner mitt huvud under vattenytan i badkaret och band fast mig i sängen och slog mig med sitt bälte.

LÄS VIDARE

Fick låna pengar för att överleva

Han bröt med sin far som tränare redan sitt andra seniorår. Men fadern skulle ändå vara inblandad i att hans karriär tog slut. Under en turnering i Genoa 1993 ingrep Guillermo Pérez Roldán när han såg två män slåss med hans far på tågstationen. Det slutade med allvarliga skador på ena handen som än i dag inte har full rörlighet.

Efter karriären kom nästa chock.

– Jag ringde min bank och bad om att ta ut lite pengar för en semesterresa. Men där fanns inga pengar. Jag var fattig bara tre månader efter min karriär.

Peréz Roldan hade spelat in drygt 15 miljoner kronor men hans mor och far förskingrade allt.

– Allt jag hade tjänat var borta. Jag fick låna pengar av min farmor för att överleva, säger han.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN