”Har gått för långt – vi riskerar livet”

Slår larm om tävlingarna: Kan föreställa dig blodbadet

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Skidstjärnornas tävlingar på rullsidor har blivit för populära.

Nu slår skidtoppen Vegard Ulvang larm om en farlig utveckling och kräver dialog med utövare, ledare och arrangörer.

– Du kan föreställa dig vilket blodbad det kan sluta i, säger Ulvang till NRK.

Skidsporten har hittat en helt ny säsong och ytterligare publik genom populära sommartävlingar på rullskidor. Men i takt med att både antalet utövare och åskådare ökat har en ny diskussion gällande säkerheten blossat upp kring tävlingsformen.

Körde i 70 kilometer i timmen

I augusti kraschade svenskan Frida Karlsson in i ett staket under ett rullskidlopp under norska Toppidrettsveka. Anledningen var att den 20-åriga svenskan fått trasig utrustning av arrangören.

Nu menar ordföranden i Internationella skidförbundets längdkommitté, Vegard Ulvang, att säkerheten måste ses över i rullskidloppen. Ulvang tycker att tävlingarna består av för många utövare, att kurvorna ibland är för snäva och att hastigheten har blivit för hög.

Vegard Ulvang
Foto: Håkon Mosvold Larsen / TT NYHETSBYRÅN
Vegard Ulvang

– Även om rullskidorna fungerar så kan du föreställa dig vilket blodbad det blir om någon snubblar, säger norrmannen till NRK.

Ulvang, som pekar på att det under ett jaktstartslopp med 130 startande i Toppidrettsveka uppmättes hastigheter på 70 kilometer i timmen, får också stöd av norske landslagsåkaren Emil Iversen.

”Vissa lopp är livsfarliga”

– Det är bara en fråga om när vi får en riktigt otäck olycka. Jag personligen tar det alltid väldigt lugnt i utförskörningarna. Jag hade säkert kunnat kämpa om en fin pallplats i Toppidrettsveka men jag tänker inte ta några risker, säger Iversen till NRK och fortsätter:

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Emil Iversen

– Du kan i värsta fall få ditt liv förstört och jag tycker att det har gått för långt. Det är så hög fart och så många som är motiverade och vill visa framfötterna eftersom det är viktigt för dem. Jag förstår det men vissa rullskidlopp är livsfarliga och det är något vi måste ha ögonen på inför framtiden, så att det blir en mer kontrollerad tävlingsform.

Johannes Hösflot Kläbo håller inte med. 22-åringen efterlyser istället fler rullskidlopp och säger att det är upp till utövarna själva hur mycket de vill riskera.

– Du ställer dig inte på start om du inte åkt rullskidor tidigare, säger Kläbo.

Publicerad:

LÄS VIDARE