Norska lagets glädjebesked – får tävla

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

RUKA/STOCKHOLM. De norska laget släpps ur karantänen.

Landslagstränaren Eirik Myhr Nossum andra coronatest var negativt och Norge tillåts därmed tävla i världscuppremiären.

– Vi förberedde oss på det värsta, säger Therese Johaug.

Ankomsten till finska Ruka och premiären i världscupen var omtumlande för det norska landslaget.

Åkarna fick sitta kvar i sina lägenheter under förmiddagen då tränaren Eirik Myhr Nossum testats positivt för covid 19 vid ankomst till Ruka.

Under dagen kom glädjebeskedet för Norge. Nossums andratest var negativt.

– PCR-testet som gjordes är nu bekräftat negativt. Detta betyder att antigentestet som först togs var falskt positivt. Eirik är frisk och utan någon form av symptom. Vi har fått besked om att finska myndigheter inte ger varken Eirik eller oss några extra restriktioner och vi kan planera för skidtävlingar, säger landslagsläkaren Öystein Andersen i ett pressmeddelande.

– Det är extremt goda nyheter för Norge och för oss, säger Fis tävlingschef Pierre Mignerey till NRK.

Nossum själv var extremt lättad när Sportbladet träffade honom i Ruka. Det första beskedet hade tagit på krafterna.

– Det var överraskande och nedslående. Det gick en massa tankar genom huvudet om hur det kunde ha skett för jag har levt väldigt isolerad med min fru och vår lille son, säger han och berättar om de tunga tankarna:

– Sen är man mest rädd för att vara en superspridare, som kan ha det (viruset) utan symptom och smitta andra. Det var det värsta att tänka på.

Beskedet att det första testet var falskt möttes av lättnad.

– Det var vilt jubel, jag var extremt lättad när beskedet kom, säger Nossum.

– Vi satte på musik och dansade, säger Johannes Kläbo.

”Det var chock”

De norska åkarna missade fredagens träning under förmiddagen men släpps nu ur karantänen för att träna under eftermiddagen. En lättnad för åkarna som fick rejäl skrämselhicka.

– Det är en ny situation så vi förberedde oss på det värsta, att det inte skulle bli någon skidtävling för oss. Det var desto skönare när vi fick nyheten att vi får tävla här i Ruka. Det var otroligt skönt att komma ut och få lite frisk luft efter att ha varit inspärrad i lägenhet i ett halvt dygn, säger Therese Johaug och fortsätter:

– Vi försökte ha lite humor, men det är en jobbig situation att hamna i. Men vi får kanske förbereda oss på att det är så här i vintern, det är nog varken första eller sista gången.

Landslagschefen Espen Bjervig:

– Det var både chock och nästan lite humoristiskt för det var värsta möjliga scenario. Vi gick igenom en del i Beitostölen och det här var värsta. Det är nästan surrealistiskt.

Svenska landslagschefen Anders Byström är också lättad efter beskedet.

– Bra för tävlingarna att Norge får ställa upp men märklig situation, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE