Frida Karlssons råd till sambon inför premiären i världscupen

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

RUKA. Han har lärt sig av hennes kaotiska genombrott i världseliten.

Nu stöttar Frida Karlsson sin sambo William Poromaa inför hans resa mot toppen.

– Jag försöker förbereda honom på allt som sker runtomkring och annat han inte är van vid, säger hon.

När Frida Karlsson slog igenom med medaljfest i Seefeld 2019 vändes hennes liv upp och ner.

Hon landade till slut på fötter. Mycket tack vare närvaro och stöd av sambon William Poromaa. De flyttade in i ett hus i Sollefteå och stängde av allt som fanns utanför en period.

Tiden efter flickvännens genombrott var värdefull och något som 19-årige Poromaa kunnat luta sig mot den här veckan efter sitt eget steg in i yttersta eliten.

Etta och tvåa i Bruksvallarna förra veckan ledde till en premiärbiljett till Ruka.

Hur har veckan varit?

– Fredagen när jag kände i kroppen och såg på resultatlistan hur jag låg till blev en märklig dag. Det kändes så stabilt. Så fort det har gått, helt plötsligt är man en som ska åka snabbast av alla i Sverige. Söndagen kände bra, det var som allt bara släppte. Det var skönt att känna.

På plats i Ruka, med ryggsäcken över axlarna och ett träningspass i benen, är William Poromaa redo. Sambons erfarenheter finns i bagaget.

– Jag har sett hur det var för henne när hon slog igenom. Jag förstod att det mesta inte är så märkvärdigt. Man gör det man alltid har gjort, så kommer det av sig själv, säger han och konstaterar:

– Jag tror att jag har lärt mig mycket av det.

Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

I samma bubbla

Frida Karlsson finns vid sambons sida på plats i Ruka. De delar landslagsbubbla, som det heter i pandemispråk.

För Sportbladet berättar Frida Karlsson om stödet till sambon:

– Jag vet inte om han tycker jag är ett stöd, men jag försöker förbereda honom på hela den här biten (med media) och annat som han inte är van vid. Allt runt världscupen som han inte har stått inför. Och pressen som kanske kommer när man börjar slå igenom.

Vilket är din främsta råd till honom?

– Jag skulle säga att det han kan göra i skidspåren är det viktiga. Att hela tiden gå tillbaka till det och släppa det som är runt om.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

William Poromaa lutar sig gärna mot flickvännen, som han också tror har bra chanser i helgen.

– Hon har gjort jobbet hur bra som helst i sommar och höst, säger han.

Genombrottet i Bruksvallarna har givit ett litet eko i skidbranschen, men som 19-åring vill han inte sätta förväntningarna i skyn.

– Visionen är att åka så snabbt som möjligt. Jag har som mål att vara med och tampas på VM och OS om tre-fyra år. Jag har höga mål, samtidigt ska man inte stressa. Jag ska skynda men ändå vara smart.

– Det skulle vara fel att sätta all press på mig nu. Det skulle bli konstigt. Jag vet inte själv var jag står. Det var som i Bruksvallarna, det blev mycket känslor.

Han står med ryggen mot mållinjen inne på stadion i Ruka. Sprint och två distanslopp väntar.

– Det ska bli otroligt spännande. Jag tror att en minitour passar mig ganska bra. Det är väl i morgon jag måste åka bra på sprinten och ta mig vidare. På distansen vet jag att jag kan åka fort.

Publicerad:

LÄS VIDARE