Europamästarinnan stoppad av polis

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
Bianca Wiliams
Foto: Matt King / Getty Images AsiaPac
Bianca Wiliams

Friidrottsparet Bianca Williams och Ricardo dos Santos stoppades av brittisk polis efter ett träningspass inför OS i Tokyo.

Med vid gripandet fanns parets tre månader gamla son.

Nu anklagar de brittisk polis för rasism – och får medhåll av ikonen och tränaren Linford Christie.

– Institutionaliserad rasism får inte längre normaliseras, skriver Christie.

Incidenten uppmärksammades först på sociala medier av parets tränare, den förre OS guld-medaljören, Linford Christie. Christie publicerade en video på sitt Twitter-konto, filmad av Williams, när paret blir stoppade av de vita brittiska poliserna. ”Rasistiska poliser finns inte bara i USA #BLM”, skriver Christie i tweeten.

Friidrottsparet Bianca Williams, 26, och Ricardo dos Santos, 25, satt i sin bil på väg hem efter ett träningspass i västra London när de blev stoppade av polis som, enligt BBC, skulle genomsöka bilen efter vapen. I bilen fanns även parets tre månader gamla son som fick se sina föräldrar sättas i handfängsel samtidigt som Williams upprepar flera gånger att deras son finns i bilen.

– Vi har inte gjort något, varför?! Min son är i bilen, min son är i bilen, hörs Williams säga i den uppmärksammade videon.

”Alltid samma sak”

Paret hävdar att de blev stoppade för att de är svarta och anklagar nu den brittiska poliskåren för rasism och rasprofilering.

Foto: Instagram/The Times
dos Santos och Williams, tillsammans med sitt barn.

Polisen i sin tur, påstår att de stoppade paret för att de ”körde misstänksamt med mörkt tonade rutor”. BBC skriver också att bilen ska ha setts köra på fel sida vägen, någon som paret hävdar inte stämmer.

I videon hörs en av poliserna säga till Williams att paret grips för att fordonet ska sökas igenom efter vapen.

Enligt Williams är det inte första gången som polisen polisen felaktigt stoppar dos Santos.

– Det är alltid samma sak med Ricardo. De tror att han kör en stulen bil, eller att han har rökt cannabis. Det är rasprofilering. Sättet som de pratar till Ricardo, som om han vore skum. Det var hemskt att se, säger Williams till The Times.

Toppolitikern fördömer

Båda tränar just nu inför OS i Tokyo 2021, Bianca Williams representerar Storbrittanien och vann EM-guld 2018 med Storbritanniens stafettlag på 4X100 meter. Ricardo dos Santos som representerar Portugal, sprang final i friidrotts-EM 2018 och är landets snabbaste någonsin på 400 meter.

Även den nye Labour-ledaren, Keir Starmer har uttalat sig om incidenten och säger att poliskåren borde känna sig väldigt obekväma av sättet den här situationen har behandlats.

Efter att polisen sökt igenom bilen i 45 minuter, med paret i handfängsel, konstaterades det att inga vapen fanns i bilen.

Publicerad:

LÄS VIDARE