Stjärnornas oro: ”Finns en risk för det”

Av:

Publicerad:

SOLLEFTEÅ. När längdstjärnorna står på startlinjen i finska Ruka sitter tv-publiken bänkade framför Vinterstudion. För en sista vinter.

Efter den här säsongen tappar SVT rättigheterna för längdskidor – något som oroar åkarna.

– Det är klart, med förändring så vet man inte hur det landar, säger Jonna Sundling till Sportbladet.

Sedan Vinterstudion lanserades 2007 så har helgmorgnarna på SVT varit förknippade med längdskidor. Det var i Vinterstudions sändningar som Charlotte Kalla klev förbi Virpi Kuitunen i Alpe di Cermis och körde rakt in i svenska folkets hjärtan.

– Tour de Ski ligger under en period där många är lediga och har tid att följa sport på tv så genombrottet hade inte kunnat komma mer lägligt. Vinterstudion har haft enorm betydelse för populariteten som vi längdåkare har. Att de har valt att sända så mycket av våra lopp samtidigt som vi har haft framgångar, säger Kalla som så sent som förra året utsågs till den mest populära idrottaren i Sverige.

Vinterstudion under en sändning 2014. Fr.v: Anja Pärsson, Mathias Fredriksson och André Pops.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Vinterstudion under en sändning 2014. Fr.v: Anja Pärsson, Mathias Fredriksson och André Pops.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Charlotte Kalla: ”Vinterstudion har haft enorm betydelse”

Vintern 2020/2021 blir sista säsongen som världscupen i längdskidor är en del av Vinterstudion. Från och med nästa säsong kommer skidorna istället visas i Nent Groups kanaler. För de yngre åkarna så har Vinterstudion varit en del av uppväxten.

– Jag hoppas att samma goda stämning ska finnas kvar även om kanalen byts men Vinterstudion är lite helig, säger Jonna Sundling.

Har kvar skidskyttet

– Jag har ju vuxit upp med att kolla på Vinterstudion alla mina år. Det har varit en tradition. Det har alltid varit en speciell stund så det är klart det är tråkigt, säger Linn Svahn.

Även om längdskidorna lämnar så kommer inte Vinterstudion att försvinna. SVT har kvar rättigheterna för skidskytte. Något som oroar Jens Burman.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Jonna Sundling: ”Vinterstudion är lite helig”

– Det är inte alla som har betalkanalen och då är det mer lättillgängligt att vara kvar på SVT och kolla på skidskytte istället. Det finns det nog risk för.

Charlotte Kalla hoppas dock att framgångarna som de har skördat i spåren genom åren ska vara tillräckligt för att få med sig fansen.

– Jag hoppas att den nivå som svensk längdåkning håller just nu ska tala sitt klara och tydliga språk för det finns väldigt, väldigt många lovande talanger på väg upp. Inte bara de som presterar just nu.

Publicerad:

LÄS VIDARE