”Jag tycker att det är ett helt sjukt beslut”

Carolina Klüft om tillökningen, Tove Alexandersson och Daniel Ståhl

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Carolina Klüft gömde spädbarnet i kulisserna, satte babymonitorn i handen och röstade fram Tove Alexandersson till Bragdguldet.

Sedan passade 36-åringen på att dra en lans för Daniel Ståhl också.

– Jag tycker att det är helt sjukt att man stryker grenar på det sätt som man gjort, säger Klüft.

För att din röst ska räknas måste du som medlem i bragdjuryn infinna dig på plats i Stockholm när årets pristagare ska röstas fram. På tisdagen närvarade 12 av 14 ledamöter, varav Carolina Klüft kom med sällskap.

Klüft och maken Patrik fick nyligen sitt tredje barn, som därför fick närvara när ett av Sveriges finaste idrottspris skulle röstas fram.

– Det fungerar alldeles utmärkt. Det går så bra så, sa Carolina Klüft efter att vinnaren Tove Alexandersson annonserats.

”Hon ligger i kulisserna”

37-åringen smög efter tillkännagivandet runt mellan olika intervjuer med sin babymonitor i handen.

1 av 2 | Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

– Bara man har koll på att hon sover och har det bra så kan man göra saker vid sidan om. Hon ligger i kulisserna här. Långt ifrån media, skrattar Klüft.

Hur mycket slogs du för att Daniel Ståhl skulle vinna där inne i juryrummet?

– Jag försöker, speciellt som gammal friidrottare, att isolera själva bragden och prestationen och inte färgas av att jag älskar friidrott och Daniel Ståhl. Men det är klart att han var väldigt mycket med i diskussionerna. Det ska vara vara tufft och hård konkurrens och den här gången vann Tove Alexandersson, men jag hoppas att Daniel Ståhl knyter näven i fickan och förstår att han har en alldeles ypperlig chans att ta Bragdguldet i framtiden.

Daniel Ståhls möjligheter att imponera på den allra främsta friidrottsscenen försämras dock när diskusen nu kastas ut från prestigetävlingarna i Diamond League. Ett beslut Carolina Klüft är allt annat än nöjd med.

– Jag tycker att det är helt sjukt att man stryker grenar på det sätt som man gjort. Man måste kunna hitta ett annat sätt, att varva grenarna. Att plocka bort grenar helt tycker jag är fel och sänder fel signaler, att vissa grenar inte skulle vara lika viktiga som andra. Friidrotten är en idrott som har flera grenar och diskusen har varit en anrik gren som funnit hur länge som helst. Att ta bort grenar är fel, man borde kunna hitta andra lösningar tycker jag.

”Tänk om och tänk rätt”

Hur hade du själv reagerat som aktiv om de strukit alla dina möjligheter att delta i tävlingar som Diamond League?

– Jag skulle bli jättebesviken och jag förstår verkligen frustrationen jag tror att Daniel känner. Jag hade tyckt att det varit jäkligt trist men jag behöver inte tänka hur det hade känts om jag själv drabbats utan det räcker att vara publik och älska friidrott för att förstå. Att man ska ta bort en gren som har många fans där ute och som många verkligen vill se från programmet... Där får de nog tänka till, tänka om och tänka rätt.

Själv laddar tv-experten Klüft nu för ett år där EM i friidrott i Paris blir en av de yrkesmässiga höjdpunkterna. Ett mästerskap där Ståhl också får en ypperlig chans att återigen ge sin in i bradguldsdiskussionerna.

Tills dess är Carolina Klüft väldigt nöjd med årets val.

– Tove verkar ha en unik förmåga att leverera om och om igen. Att hantera pressen, vara under favoritskap och ändå fortsätta leverera bra resultat. Sedan verkar hon också ha ett enormt driv att utveckla och utmana sig själv. Så det känns som en superbra vinnare.

Publicerad:

LÄS VIDARE