Publicerad:
Uppdaterad:

Tysk maskin kan ge Sverige fördel

”Mitt mål är att vi ska bli bäst i klassen på det här”

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Internationella skidförbundet är nära ett genombrott som en gång för alla kan förbjuda fluorvalla i spåren.

Några som hoppas på utvecklingen är det svenska teamet.

– Blir det ett förbud nu i vinter vet jag att vi kommer att ligga otroligt långt fram i utvecklingen. Mitt mål är att vi ska bli bäst i klassen på det här, säger svenske vallachefen Petter Myhlback till Expressen.

Efter ett EU-beslut ska skidåkningen fasa ut vallaprodukter som innehåller fluor. Men det har inte varit självklart när sporten kan göra sig av med de hälsofarliga vallorna.

Problemet har varit att hitta en metod som kan avslöja de som eventuellt bryter mot förbundet, men nu uppger internationella skidförbundets tävlingschef Pierre Mignerey för Expressen att en lösning är nära.

– Utvecklingen av testningsmaskinen går nu helt enligt plan. De gör en massa tester just nu, och resultaten är väldigt lovande.

”Måste vara på tå”

Maskinen utvecklas av ett tyskt företag och den första prototypen beräknas vara klar i början av sommaren. Den 25 maj ska Internationella skidförbundet nu klubba igenom om förbudet ska börja gälla redan kommande säsong.

En utveckling inte minst det svenska vallateamet följer med stor spänning. Vid ett omedelbart förbud tror de sig nämligen kunna ha en fördel mot konkurrenterna.

– Vi har styrt om vår verksamhet och har lagt ner jävligt mycket energi på det här. Redan nu i vår är 100 procent av våra tester med fluorfria produkter. Man måste vara på tå för att bli bäst, säger svenske vallachefen Petter Myhlback.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: