”Tror många ser mig som en ganska seriös person...”

Rebecca Peterson i stor intervju

Av:

Publicerad:

En Kinaresa senare hade inte bara Rebecca Peterson nått sitt mål och blivit en WTA-titelhållare.

Hon hann bli en dubbel WTA-titelhållare.

Nu siktar 24-åringen på ännu tyngre skalper.

– Mitt mål är att ta mig till den absoluta toppen, säger Rebecca Peterson till Sportbladet.

Nanchang en dag. Tianjin en annan.

Efter en hel månad på resande fot i Kina har Rebecca Peterson kommit hem till Stockholm som svensk tennis absolut mest spännande namn.

Med två färska WTA-titlar i bagaget.

– Det känns jättebra att vara tillbaka på svensk mark, säger Rebecca Peterson till Sportbladet i samband med en pressträff i Kungliga Tennishallen.

Om man ska utgå från tv-bilder från Kina så är det fler medierepresentanter som trängt in sig i det lilla konferensrummet än vad det var publik som beskådade säkrandet av hennes andra WTA-titel i Tianjin. Finalen flyttades inomhus på grund av regn.

– Det såg nog ut som att det inte fanns någon publik. Men de stod ovanför kameran. Det var inte fullt med folk, men betydligt fler än det verkade, säger Peterson.

Tv-produktionen som är skyldig alltså?

– Det är lite svårt. De har satt upp allt för att man ska spela ute och så blir det inomhus. Det är sådant som händer och det handlar om att hantera det på rätt sätt.

”Vill kriga för medaljerna”

Det gjorde Peterson i alla fall, som är van vid att hantera de oväntade situationer som kan uppstå på en världsomspännande och oförutsägbar WTA-tour.

Finalsegern mot Heather Watson över två raka set, 6–4, 6–4, var slutkapitlet på ännu en fin turneringsinsats från svenskan. Men det var kanske ändå första kapitlet som hon främst tar med sig.

– Jag började ju med att slå Venus Williams och ta en av mina bästa skalper i karriären. Sedan försökte jag bara bygga vidare på det.

Du har ju även besegrat bland annat Sloane Stephens (i Washington i somras) förut. Är segrarna mot de större stjärnorna extra viktiga?

– Det är väldigt viktigt. Det bevisar också att man den där höga nivån. Det är skönt för en själv att se att det man gör varje dag och det team man har runt omkring sig hjälper en att ta sig framåt.

Och framåt har hon gått. Svenskan har efter sina titlar i Kina klättrat till en 44:e plats i världsrankningen.

Hur mycket tittar man som spelare själv på rankningen?

– Rankningen är det som gör vilka tävlingar man kommer in i och situationen för schemat men det är inte något jag lägger något megafokus på. Snarare det dagliga arbetet, hur kan jag bli bättre. Mitt mål är att ta mig till toppen.

När frågan kommer om målsättningar för nästa säsong så nämns väntat nog både OS i Tokyo och grand slam-turneringar. Även Nordea Open (före detta Swedish Open) i Båstad där hon kommer att tävla.

– Mina mål i OS är inte bara att delta. Det är att kriga för medaljerna. Samma sak i grand slams. Jag vill fajtas för titlarna, säger Peterson.

Foto: TT

”Jag vet vem jag är”

Och inte minst med tanke på hur det sett ut på den absoluta toppen på tennisens damsida på sistone så känns målsättningen högst möjlig. I en grand slam så är det en Naomi Osaka som slår igenom. En annan grand slam är det en Ashleigh Barty som, efter att relativt nyligen återvänt från sabbatsår och cricketspelande, lyfter en Roland Garros-titel.

– Som damtennisen ser ut just nu är det väldigt öppet. Egentligen kan vem som helst gå långt i tävlingarna, säger Peterson.

Det finns ju också många profiler utanför banan i världstoppen, till exempel Serena Williams eller nyss nämnda Osaka. Hur är Rebecca Peterson som person?

24-åringen skrattar en stund innan hon svarar:

– Alltså, jag tror nog att väldigt många ser mig som en ganska seriös person utanför banan. Men det är jag faktiskt inte. Jag älskar verkligen sporten. Och så fort jag inte är på banan försöker jag träffa familj och vänner. Jag är en glad tjej.

Varför tror du att folk har fått en så ”seriös” uppfattning av dig?

– Bra fråga. Jag har inget bra svar på det. Men så klart gör jag mitt absolut bästa varje dag på banan. För att man ska ta sig någonstans är det det som krävs. Jag har inte tid att slösa det på onödiga saker. Jag är här för att nå toppen och därför tror jag att folk tar det man är på banan till utanför banan. Men jag är naturligtvis väldigt driven som person utanför banan också.

Med tanke på alla profiler inom tennisen, känner du att du måste arbeta rent imagemässigt?

– Det jag känner på banan är att jag vet vem jag är som tennisspelare. Jag är där för att jobba hårt. Jag är inte där för att ta några genvägar.

Stjärntränarens lovord

Någon som vet vad som krävs för att nå den absoluta toppen är Thomas Högstedt. Han har under tränarkarriären tränat stjärnor som Maria Sjarapova, Simona Halep och Caroline Wozniacki. Sedan sensommaren är han tränare till Rebecca Peterson.

Han är fylld av lovord när han får frågan om vad han ser för potential i sin nya adept.

– Dels hennes spelstil, en helt otrolig forehand. Hon spelar lite som en herrspelare med mycket toppspin och kan gå in i banan. Väldigt seriös, otroligt vältränad och precis som alla de största jag haft som varit i toppen. Hon är väldigt hungrig på att bli bättre, säger 56-åringen och fortsätter:

– Det första meddelandet jag fick efter tävlingarna i Kina var: ”Jag vill bli ännu bättre”. Det tycker jag är fantastiskt med Rebecca. Att hon vill ta emot nya saker och lära sig.

Högstedt lägger dock till att Peterson fortfarande har mycket att förbättra. Med den typ av ärlighet som Peterson uppskattar.

– Jag tror att ärlighet är otroligt viktigt. Han har verkligen lagt en ny ribba för mig gällande hårt arbete, noggrannhet och egentligen på alla plan, säger Peterson.

Samarbetet har i alla fall fått en minst sagt bra start.

Publicerad:

LÄS VIDARE